fbpx
4.8 C
Delfzijl
woensdag 22 januari 2020
Home Algemeen Prins Bernhard Cultuurfonds steunt 15 Groningse projecten op het gebied van erfgoed

Prins Bernhard Cultuurfonds steunt 15 Groningse projecten op het gebied van erfgoed

Regio – Het landelijke bureau van het Cultuurfonds steunt erfgoedprojecten in de provincie Groningen. Het landelijk bureau heeft afgelopen periode ruim € 250.500 toegekend voor 15 Groningse projecten op het gebied van erfgoed.

 De projecten die kunnen rekenen op een bijdrage zijn:

Gemeente Appingedam
Hervormde Gemeente Tjamsweer te Appingedam ontvangt een bijdrage van € 15.000 voor de restauratie van de Hervormde kerk te Tjamsweer.

Gemeente Delfzijl
Stichting Oude Groninger Kerken te Groningenkan rekenen op een bijdrage van € 15.000 voor de restauratie van de gewelfschilderingen van de Sebastiaankerk te Bierum. De Sebastiaankerk is één van de vroegste kerken van de provincie. In de 14e eeuw zijn er figuratieve voorstellingen op de gewelven gerealiseerd. De restauratie van de schilderingen is inmiddels aangevangen.

Gemeente Het Hogeland
Stichting Berlagehuis Usquert krijgt een bijdrage van € 15.000 voor onderzoek en schrijven voor de publicatie ‘Jan Sterenberg en de volkswoningbouw’ door M. Kruidenier. Architectenbureau Sterenberg is van 1951 tot 1983 actief geweest in Ter Apel en was een belangrijk werkgever. Het onderzoek wordt gedaan naar aanleiding van een grote vraag die bleek tijdens de reeds bestaande tentoonstelling. De publicatie zal een compleet overzicht geven van het woningbouw-oeuvre van Sterenberg en bijdragen aan de waardering van zijn werk.

Stichting Behoud ’t Nijkerkjeontvangt een bijdrage van € 6.000 voor de restauratie van ’t Nijkerkje te Oosteinde. ’t Nijkerkje is een jong monument – een waterstaatskerk uit 1864 – met bijzondere Art Deco-elementen, een vloer met terrazzotegels en een platformkansel. De stichting heeft een groot draagvlak in de omgeving. In het kerkje worden allerlei activiteiten georganiseerd, onder andere op het gebied van streekgeschiedenis.

Stichting Hinszorgel te Leens kan rekenen op een bijdrage van € 10.000 voor de restauratie van het Hinsz orgel te Leens. Dit meest bespeelde dorpsorgel van Nederland wordt volop gebruikt voor verschillende doeleinden zoals bij kerkdiensten, huwelijks- en rouwdiensten en concerten, gespeeld door nationale en internationale organisten. Conservatoria uit binnen- en buitenland weten het Hinszorgel te Leens te vinden.

Molenstichting Winsumheeft een bijdrage ter hoogte van € 10.000 ontvangen voor de aankoop van molen Aeolus te Adorp. De molen vervult momenteel geen functie, maar maakt een belangrijk deel uit van het dorpszicht van Adorp. De aankoop wordt breed gedragen door de gemeente en de inwoners.

Stichting Museum Menkemaborg te Uithuizenkan op een bijdrage van € 60.000 rekenen voor de restauratie van de gebouwen van de buitenplaats Menkemaborg te Uithuizen, een 17e eeuwse borg. De Menkemaborg is een van de weinige overgebleven Groninger borgen. Sinds 1927 is de Menkemaborg een museum en is het schathuis een café-restaurant.

Molenstichting Winsumontvangt € 5.000 voor de restauratie van koren- en pelmolen De Ster te Winsum.

Protestantse Gemeente Warffum Breede Usquert te Warffumontvangt € 12.500 voor de restauratie van het Freytag orgel in de kerk te Warffum.

Het College van Kerkrentmeesters van de Hervormde Gemeente Noordwolde en Zuidwolde te Zuidwoldeontvangt € 7.500 voor de restauratie van het dak van de Hervormde kerk te Noordwolde.

Gemeente Loppersum
Stichting Vrienden van de Bartholomeüskerk Stedum ontvangen een bijdrage van € 12.500

Voor de restauratie van Bartholomeüskerk te Stedum.

Gemeente Midden-Groningen
Stichting Landgoed Fraeylemaborg te Slochterenontvangt een bijdrage ter hoogte van € 50.000 voor de restauratie van het gebouwencomplex van de historische buitenplaats de Fraeylemaborg te Slochteren. De werkzaamheden betreffen het herstel van de boerderij (schathuis), oranjerie, koetshuis en het hoofdhuis. De Fraeylemaborg is gelegen op een landgoed van ruim 23 hectare. Het borggebouw ontstond meer dan zeven eeuwen geleden en kreeg aan het eind van de 18de eeuw haar huidige uiterlijk.

Hervormde Gemeente te Siddeburenontvangt € 7.000 voor de restauratie van het Lohmanorgel in de kerk te Siddeburen en 25.000 voor de restauratie van het interieur van de kerk.

Gemeente Oldambt
Stichting Hinszorgel Midwolda ontvangt € 5.000 voor de restauratie van het Hinszorgel in de kerk te Midwolda.

Gemeente Westerwolde
Stichting Museum Klooster ter Apelheeft een bijdrage ontvangen van € 30.000 voor het ontwikkelen van een bezoekersprogramma in virtual reality in Museum Klooster Ter Apel. Middels een innovatieve multimediale presentatie wordt het middeleeuwse klooster virtueel gereconstrueerd en bevolkt, zodat het publiek via hun smartphone en virtual reality-bril het middeleeuwse kloosterleven tot leven ziet komen en het bestaan als het ware aan den lijve ondervindt.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Prins Bernhard Cultuurfonds is bevlogen pleitbezorger van cultuur, natuur en wetenschap in Nederland en daarbuiten. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen worden bijzondere  initiatieven en talent gestimuleerd.  Als inspirator van hedendaags mecenaat geeft het Prins Bernhard Cultuurfonds particulieren, stichtingen en bedrijven onafhankelijk en deskundig advies over filantropie.

Advertenties
Advertenties