17.7 C
Delfzijl
26 juli 2021 03:08

Prijsuitreiking winnaars Goud Grunn editie 2019/2020 op Theda Mansholt College en Rutger Kopland School

spot_img

Siddeburen – Vanmorgen heeft het EPI-kenniscentrum op twee locaties de winnaars bekend gemaakt van Goud Grunn 2019-2020. Op het Theda Mansholt College in Delfzijl gingen de jongedames Marleys en Rosalie er vandoor met de juryprijs, namelijk een cheque van 250 euro, twee gouden medailles en natuurlijk eeuwige roem.

De juryleden Randolf Boersma, Nienke Busscher en Drewes Wildeman en de jongerenjury vonden het project Ouderenzorg, bestaande uit een hulphorloge en website het beste. Het hulphorloge wordt aan een hulpbehoevende en verzorger/ familielid verstrekt en zo kunnen ze gemakkelijk met elkaar contact houden en eventueel noodhulp inschakelen. “Goed idee, mooie presentatie en goed dat er bewust gekozen is voor het gebruik van gerecycled materiaal waardoor ook de kosten van het horloge lager zijn”, zo luidde het oordeel van de jury.

Tekst gaat verder onder de foto

Marleys en Rosalie van het Theda Mansholt College in Delfzijl

Op de Rutger Kopland School in Siddeburen vielen maar liefst vier dames in de prijzen: Mirjam, Milou, Janique en Naomi met hun maquette over de Groninger wijk van de toekomst. De jury prijst de veelzijdigheid, er is aan van alles gedacht zoals voorzieningen (moestuinen, parkeerplaatsen), bevingsbestendig bouwen, het opwekken van stroom, duurzaamheid, recreatie en het verkopen van de lokale producten in de supermarkt. Kortom, goed doordacht en netjes uitgewerkt en gepresenteerd. Ook voor hen de cheque en gouden medaille!

Aanpassingen vanwege corona
Ongeveer 170 leerlingen deden dit schooljaar mee aan Goud Grunn en de daaraan gekoppelde prijsvraag. Aanvankelijk hadden ze 500 deelnemers, maar vanwege de coronapandemie zijn veel activiteiten geannuleerd en konden het Aletta Jacobs College in Hoogezand, Dollard College in Woldendorp en Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum in Appingedam helaas niet deelnemen. Ook heeft het EPI-kenniscentrum de expositie van de gemaakte werkstukken moeten afzeggen en de grote, feestelijke prijsuitreiking op 12 juni in Delfzijl.

Het EPI-kenniscentrum coördineert voor voortgezet onderwijs scholen in de provincie Groningen het (gratis) project Goud Grunn. In 2107 werd hier mee gestart, samen met Vereniging Groninger Dorpen, BuildinG en Fieldlab Practice. Ze willen de jongeren in het aardbevingsgebied betrekken bij en bewust maken van ontwikkelingen in hun regio. Er zijn immers veel kansen, bijvoorbeeld als het gaat om bouwen, duurzaamheid, levensloopbestendig wonen en energietransitie.

De ingrediënten van Goud Grunn zijn: gastlessen, excursie, werkstukken en een prijsvraag
De scholieren krijgen (gast)lessen over de Groninger aardbevingen en alles wat daarmee samenhangt: ondergrond, techniek, achtergrond gaswinning, schade, bevingsbestendiger, levensloopbestendig en energieneutraal bouwen en wonen, de versterkingsopgave, de sociale impact en ze gaan op excursie.

Na de lessen werken de leerlingen hun ideeën voor hun dorp van de toekomst uit in bijv. een maquette, tekening, filmpje of iets anders creatiefs. Ze kiezen daarbij uit één of een combinatie van deze thema(s): Voorzieningen – Zorg  – Duurzaam wonen en bouwen – Herbestemming leegstaande gebouwen – Woonomgeving en groen. Centraal staat daarbij deze vraag:  “Hoe wil ik dat mijn dorp of stad eruitziet over tien tot twintig jaar?”

Het resultaat
De leerlingen hebben van alles bedacht: een CO2 besparende brug, een quiz waarbij je je bewust wordt van wat Groningen allemaal te bieden heeft, een zorgrobot, maquettes met aardbevingsbestendige en duurzame woningen en zelfs een verplaatsbaar Tiny House.

Het EPI-kenniscentrum horen enthousiaste verhalen van de scholieren, zijn erg blij met de resultaten en ze kijken uit naar een nieuwe editie van Goud Grunn in het schooljaar 2020-2021. Scholen die belangstelling hebben kunnen zich melden bij het EPI-kenniscentrum.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,264VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
KlussenKlussen
WonenWonen
AutoAuto
DierDier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
TuinTuin
Mode 2021Mode 2021

Populaire berichten