2.8 C
Delfzijl
1 maart 2021 02:10

Preventie antwoord op gezondheidsproblemen ouderen

Groningen – De Hanzehogeschool Groningen, RIVM en de noordelijke GGD’en gaan samen onderzoeken hoe gezondheidsproblemen onder ouderen kunnen worden voorkomen. Zij ontvangen een subsidie van € 200.000 van het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA met een aanvullende bijdrage van de deelnemende partijen om dit vierjarige onderzoeksprogramma te starten. Het programma is per 1 oktober gestart. Fons van der Lucht, lector Public Health and Healthy Ageing aan de Hanzehogeschool leidt het onderzoek.

Uitdaging publieke gezondheid
De kwetsbare oudere wordt gezien als de nieuwe uitdaging voor de volksgezondheid vanwege de aard en omvang van de problematiek van deze groep. Oplossingen vanuit de zorg worden onbetaalbaar en er is onvoldoende capaciteit. Dit maakt een preventieve aanpak voor ouderen noodzakelijk, gemeenten en de overheid staan hierin voor een enorme uitdaging. Via het onderzoeksprogramma public health voor kwetsbare ouderen wordt onderzocht welke preventieve aanpak past bij de groep kwetsbare ouderen in Nederland en in Noord-Nederland in het bijzonder.

Het onderzoek richt zich enerzijds op hoe vaak kwetsbaarheid bij ouderen voorkomt, het opsporen van specifieke risicogroepen en de risico’s voor deze groep. Anderzijds worden interventies (handelingen om een probleem op te lossen) in de praktijk ontwikkeld, uitgevoerd en beoordeeld om kwetsbaarheid voor te zijn en een gezonde en vitale levensfase te bevorderen.

Verbinden landelijk, praktijk en noordelijke regio
Fons van der lucht, lector Public Health and Healthy ageing in het lectoraat Healthy ageing, Allied Health Care and Nursing: “Binnen het RIVM doe ik soortgelijk onderzoek vanuit landelijk perspectief, grotendeels in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport en in samenwerking met verschillende RIVM-onderzoekers die zich richten op de doelgroep ouderen. Via de Hanzehogeschool en het FAITH research netwerk (www.faithresearch.nl) verbind ik dit landelijke onderzoek met de praktijk en de noordelijke regio, door met de inzichten vanuit het landelijke onderzoek onder de arm met studenten en werkveld de verbinding te leggen met bijvoorbeeld gemeenten in Noord-Nederland.”
De drie noordelijke GGD’en zijn aangesloten bij het traject. Zij staan in nauw contact met gemeenten die een belangrijk rol hebben in de ouderenzorg. Vragen van gemeenten, maar ook mooie lokale voorbeelden komen op die manier ook binnen bij het lectoraat.

Onderzoek voor praktijk en vice versa
Een belangrijk onderdeel van het onderzoek is de versterking van de kennisketen. Dat betekent dat landelijke kennis die bij het RIVM is opgedaan vertaald wordt naar en toegepast wordt in de praktijk. En andersom dat praktijkervaring en kennis teruggekoppeld wordt naar landelijk niveau.

Een voorbeeld hiervan is de innovatiewerkplaats Man Made Blue Zone Appingedam die wordt gecoördineerd door Fons van der Lucht, waar de Hanzehogeschool samen met verschillende organisaties werkt aan meer gezonde jaren voor de inwoners van Appingedam. Principes die landelijk omarmd worden zoals integraal en interprofessioneel werken en het betrekken van de doelgroep worden hier in de praktijk toegepast.

Subsidie onderzoeksproject
Met de subsidie wordt een zogenaamd L.INT lectoraat gefinancierd. Zo’n L.INT lector maakt een koppeling tussen fundamenteel en praktijkgericht onderzoek, en tussen de wetenschap en de praktijk. Dit verrijkt en versterkt alle schakels in de kennisketen, versnelt innovatie en draagt bij aan een grotere beschikbaarheid van goed opgeleid talent. 
De verbinding met het RIVM stelt lector Van der Lucht ook in staat om de kennis en het onderzoek uit het Noorden landelijk voor het voetlicht te brengen en tegelijkertijd wordt via het RIVM verbonden met het landelijke public health kennisnetwerk.

Volg ons op

10,937FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten