Première van de tv-documentaire ‘De Slag om Holwierde en Nansum’ in theater de Molenberg

Delfzijl – Op woensdag 22 november is de première van de tv-documentaire ‘De Slag om Holwierde en Nansum’ in theater de Molenberg, Delfzijl. Aanleiding voor de documentaire ‘De Slag om Holwierde en Nansum’, die in april 2018 wordt uitgezonden op OOGTV en RTVGO, is een idee van Ina Spijk en Michel van Dijk, documentairemakers voor Samen in Beeld TV. Zij hebben hiervoor samenwerking gezocht met Joël Stoppels uit Groningen.

Met zijn bedrijf Battlefield Tours geeft hij rondleidingen over oude slagvelden uit de Tweede Wereldoorlog in Europa. Volgens Stoppels wordt er relatief weinig aandacht besteed aan deze laatste slag voorafgaand aan de bevrijding van het noorden van onze provincie, terwijl ook hier zware gevechten hebben plaatsgevonden. De bevrijding van de stad op 16 april 1945 duurde vier dagen. De slag om de bevrijding van Noord Groningen vond plaats tussen 23 en 29 april 1945 en speelde zich voornamelijk af in Nansum en Holwierde. De bevrijding van Delfzijl volgde tenslotte op 2 mei 1945. In de slag om Holwierde en Nansum verloren vele mensen het leven en werden meer dan 150 Duitse militairen gevangen genomen.

Zware gevechten
De documentaire vertelt het unieke verhaal van vier ooggetuigen. Het zijn de persoonlijke verhalen van de belevenissen tijdens deze slag. Varierend in de leeftijd van 8 tot 19 jaar, beleefden Edze de Boer, Aaltje Hofstee, Tiny Jansen en Henk Schipper deze indrukwekkende gebeurtenis elk op hun eigen manier.

Niet eerder werd deze slag zo gedetailleerd en persoonlijk in beeld gebracht. ‘Het is nog steeds nodig dat we de bevrijding van Nederland herdenken.’ vindt Joël Stoppels. ‘De generatie die het heeft meegemaakt wordt steeds kleiner. Het verhaal moeten wij blijven doorvertellen aan de jongeren. Het is nog altijd belangrijk om stil te staan bij onze vrijheid, die ook vandaag nog zo kwetsbaar is. Vrijheid is niet iets vanzelfsprekends’.

Première

Tijdens de première op woensdag 22 november is de presentatie in handen van Wiebe Zorge. Jan van Duinen, voorzitter van de stichting Samen in Beeld TV, verzorgt de introductie. Aansluitend houdt Joël Stoppels die nauw betrokken was bij de totstandkoming van de documentaire, een inleiding op de film. Na de filmvertoning kan het publiek in gesprek met de makers en de ooggetuigen en is er vanzelfsprekend ook ruimte voor de eigen herinneringen. Joël Stoppels verzorgt speciaal voor deze avond een kleine tentoonstelling in de foyer.

Kaarten voor deze avond zijn verkrijgbaar à EUR 5 p. p., incl. een drankje met hapje na afloop. Reserveren is noodzakelijk. Opgave o.v.v. uw naam en het aantal personen c.q. kaarten kan via info@sameninbeeld.tv of via 0595-437 299 (di t/m vr tijdens kantooruren). De foyer is open vanaf 19.15 uur. Het programma begint om 20.00 uur.

Back to top button