POPgroningen presenteert eerste Vrijheidsliedje; Bert Hadders met ‘De Band Speult JippieJippieJee’

Groningen – Als onderdeel van het provinciaal programma 75 Jaar Vrijheid presenteren zeven Groningse acts elk een nummer dat gebaseerd is op een verhaal over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Groningen. Het eerste nummer dat POPgroningen op haar kanalen presenteert is ‘De Band Speult JippieJippieJee’ van Bert Hadders

De Band Speult Jippiejippiejee speelt zich af in de tijd na de bevrijding van de stad Groningen. De Canadezen die de stad bevrijdden vieren feest met de plaatselijke bevolking. Groninger muzikanten vormen in alle haast orkestjes die jazz proberen te spelen maar natuurlijk ook niet ontkomen aan de hits van de dag. Zo zal ongetwijfeld het nummer Ouwe Taaie Jippiejippiejee op  het repertoire hebben gestaan. Dat was in de oorlog een hit van Eddie Christiani, de eerste Europeaan met een elektrische gitaar. De hoofdrolspeelster is zwanger. Niet duidelijk is of het kind van een Canadees is of nog van een Duitse bezetter.

De Band Speult Jippiejippiejee is geschreven door zanger Bert Hadders. Hoewel hij zo’n veertig jaar geleden zijn geboorteplaats 2e Exloërmond verruilde voor het leven in ‘Stad’ bouwde hij met de personages in zijn liedjes een nieuwe, virtuele nederzetting in de Drents/Groningse Veenkoloniën met uit ‘arbeidersrode’ bakstenen opgetrokken woningen langs een kaarsrecht kanaal. 

Back to top button