Plannen voor muziektheaterstuk in de Eemshaven

Eemshaven – Afgelopen woensdag 3 juli kwam het artistieke- en productionele team voor het eerst samen om het te hebben over Haim (thuis, erf), een muziektheatervoorstelling op locatie in de Eemshaven, over de Eemshaven.

In de Eemshaven ziet Peerd een lelijk eendje dat uitgroeit tot een mooie zwaan. De ontwikkeling van het gebied heeft veel vernietigd van de oorspronkelijke pracht en praal van de natuur. Maar zij bracht óók werkgelegenheid, nieuwe bedrijven en nieuwe mensen naar een afgelegen en dunbevolkt gebied. Een gebied dat werd geteisterd door werkloosheid. Peerd wil met deze voorstelling de verborgen schoonheid van de haven naar de oppervlakte brengen, maar tegelijkertijd de vraag opwerpen of we niet te ver doorschieten. Begint de mooie zwaan niet te veranderen in een Icarus, de hoogvlieger die genadeloos ten val kwam? Door de Eemshaven in een ander – theatraal – licht te plaatsen laat Peerd de bezoeker de grilligheid en schoonheid van de Eemshaven zelf beleven.

Afgelopen woensdag 3 juli werd voor het eerst overlegd met het beoogde artistieke en productionele team. Theo de Groot, artistiek leider van Peerd, betrok niet de minsten bij het project. Max Sietsema en zijn zoons Remco en Bart (allen bekend van o.a. Hollands Hoop) zijn benaderd om de hoofdrollen te vertolken: een afzwaaiende directeur (losjes geïnspireerd op de grondlegger van de Eemshaven, Johan van Veen) en zijn zoons, die elk een andere kant van het sentiment over de haven representeren. Die van optimisme over de toekomst en een onstuitbaar geloof in vooruitgang, en die van de weemoed naar hoe het vroeger was: de ongerepte natuur, de typische dorpjes en de vertrouwde mensen. Naast de professionele acteurs wil Peerd ook tientallen amateurspelers-, zangers en -muzikanten betrekken bij de voorstelling “het liefst mensen uit de omgeving hier” zegt De Groot “zowel mensen die diepgeworteld zijn in dit gebied als de – vaak buitenlandse – werknemers op de haven.”

Scenarioschrijver Jan Veldman (o.a. Boven Wotter, Uut de Hoogte, Aardappelwestern Hände Hoch) is aangetrokken als co-auteur. Samen met De Groot schrijft hij het stuk. Lies van de Wiel, recentelijk bekroond met talloze mooie recensies voor haar regie van De Poolse Bruid (NNT), zal de regie voor haar rekening nemen en Harm Naaijer buigt zich over het decor, wat met de stevige zeewind nog geen sinecure is. Remco Sietsema zal naast het vertolken van een rol bovendien de muziek voor het stuk componeren.

Het is de bedoeling dat de voorstelling in september 2020 wordt uitgevoerd in en om de vertrekterminal van de Borkumlijn.Back to top button