Plakfolie: een veelzijdig en gemakkelijk materiaal voor decoratie en renovatie

Nederland – Plakfolie is een veelgebruikt materiaal om oppervlakken te bedekken en te decoreren. Het wordt vaak gebruikt voor het renoveren van meubels. Tegenwoordig zijn er zelfs folies voor op muren, ramen en deuren. Plakfolie is gemaakt van plastic en is dun en zelfklevend. Het is te verkrijgen in verschillende kleuren en patronen. Het is bedoeld om oppervlakken te pimpen of te beschermen. Plakfolies zijn erg populair omdat ze goedkoop zijn in vergelijking met andere materialen zoals tegels of verf. Bovendien zijn ze gemakkelijk aan te brengen en kunnen ze snel worden vervangen als dat nodig is. Bij de webshop Plakfoliewebshop heb je een groot assortiment aan verschillende soorten plakfolie.

Kan plakfolie op elke ondergrond geplakt worden?

Dit hangt eigenlijk af van de kwaliteit van de plakfolie welke opgeplakt gaat worden. Sommige soorten folies zijn geschikter voor bepaalde oppervlakte dan andere. Als je bijvoorbeeld plakfolie wilt gebruiken voor een gladde muur, dan kun je het beste kiezen voor een interieurfolie met een hoge kleefkracht. Deze folies kunnen zonder problemen worden aangebracht en blijven goed vastzitten op de muur. Uiteraard kan dit alleen op gladde muren. Dit kan dus niet op muren met stucwerk of beton. Deze hebben namelijk structuur en gaatjes waar het folie niet op kan hechten. Dit is ook bij bijvoorbeeld blanco hout. Hier zal helaas geen plakfolie op blijven plakken. Dit komt omdat het hout niet een laag heeft waar het op kan blijven kleven. Blanco hout moet daarom altijd voorbewerkt worden met grondverf. Zo heeft het folie een laag waar de lijmlaag op blijft hechten.

Hoe breng je plakfolie aan?

Het aanbrengen van plakfolie is over het algemeen heel erg simpel. Wel is het een klus waar je goed je aandacht bij moet houden. Door de lijmlaag dien je wel echt voorzichtig te werk te gaan. Want als het eenmaal aan elkaar kleeft krijg je dit niet meer los zonder beschadigingen.

Stap 1: Oppervlakte opmeten

Meet de oppervlakte waarop je de folie wilt aanbrengen. Snijd vervolgens de folie in stukken die iets groter zijn dan het gemeten gedeelte. Zo voorkom je dat je uiteindelijk te weinig hebt.

Stap 2: Het reinigen van de ondergrond

Voordat je begint met het aanbrengen van de plakfolie moet je ervoor zorgen dat de oppervlakte schoon is. Maak een sopje van warm water en een druppel afwasmiddel. Hiermee kun je de ondergrond compleet reinigen. Hierdoor verdwijnen dingen als vuil, stof en vet.

Stap 3: Beschermlaag verwijderen en ondergrond nat maken

Het plakken van plakfolie op een natte ondergrond maakt dat je het nog iets kan corrigeren. Verwijder de beschermlaag van de folie per stukken van 10 centimeter. Begin vervolgens met het plakken van de folie in een hoek. Gebruik een rakel om eventuele luchtbellen eruit te strijken.

Stap 4: De afwerking

Zit het folie helemaal naar wens? Dan is het tijd het water onder het folie te verwijderen. Hiervoor gebruik je weer de rakel en wrijf van het midden naar de zijkanten toe. Heb je aan het begin iets extra folie aangehouden? Gebruik een scherp mesje om eventueel overtollige folie weg te snijden. Als je deze stappen hebt voltooid is het tijd om te genieten van het eindresultaat!

Back to top button