Paasmaandag zeer koud voor april met winterse buien

Nederland – Paasmaandag wordt één van de koudste ooit gemeten. Met 5-6 graden is het zeer koud voor april en buien met hagel en natte sneeuw geven een winters tintje. De hagel kan tijdelijk blijven liggen en door een ijskoude noordwestenwind vriest het voor het gevoel. In de nacht naar dinsdag is kans op lichte vorst en als dan wat sneeuw valt kan het lokaal wit worden. Ook dinsdag is het koud met winterse buien. Later in de week wordt het 8-12 graden en daarmee blijft het kouder dan gemiddeld.

Pasen begint dit jaar droog met op zondag wolkenvelden en vooral in de middag ook wat zon. Maar op tweede paasdag lijkt het wel winter. Maandagochtend steekt een matige tot vrij krachtige noordwestenwind op en brengt koude poollucht met zich mee. Aan de kust kan het hard waaien. In de nacht naar maandag is het 5-7 graden en valt op veel plaatsen regen. In de ochtend arriveert de koude lucht en wordt het 2-4 graden. De buien worden winters met regen, hagel en natte sneeuw. Ook is er kans op een klap onweer.

Zeer koud voor april
Maandagmiddag blijft het buiig en wordt het niet warmer dan 5-6 graden. Hiermee beleven we een van de koudste tweede paasdagen sinds het begin van de metingen. Normaal is het begin april 11-14 graden, dus voor april is het zeer koud. Een dikke winterjas is aan te raden en ook een muts en handschoenen zijn prettig als je een tijd naar buiten gaat. De gevoelstemperatuur ligt tussen -1 en -4 graden en tijdens een bui is het nog kouder. Tussen de buien door zijn er enkele opklaringen en wie binnen van de zon geniet kan goed merken dat deze al wat krachtiger wordt.

Kans op gladheid
Tijdens stevige buien kan het maandag overdag tijdelijk wit worden door hagel. De natte sneeuw blijft niet liggen, maar maandagavond en in de nacht naar dinsdag kan dat wel tijdelijk. De temperatuur daalt tot dicht bij het vriespunt en tijdens heldere perioden gaat het in het binnenland 1 of lokaal 2 graden vriezen. Ook dan komen winterse buien voor. Hoe verder deze het binnenland in trekken, hoe groter de kans dat het lokaal wit kan worden door hagel of (natte) sneeuw. Overigens is sneeuw in april niet heel uitzonderlijk.

Dinsdag blijven we te maken houden met buien waarbij het kan hagelen, sneeuwen en soms ook onweren. Het is dan 4-5 graden en ’s nachts kan het licht vriezen. In de nacht naar woensdag is de kans op buien met (natte) sneeuw in het noordoosten iets groter. Woensdag overdag is het een graadje minder koud en niet meer zo winderig. De kans op natte sneeuw neemt af, wel kan het af en toe nog hagelen.

De dagen daarna krabbelt de middagtemperatuur op, maar met 8-12 graden blijft het kouder dan gemiddeld. Er komen buien voor en zo nu en dan schijnt even de zon.

Back to top button