8.3 C
Delfzijl
6 mei 2021 18:04

Oud industrieel erfgoed Appingedam op museale wijze vastgelegd

Appingedam – Van 3 juli t/m 9 september is in het gebouw van het Fonds Eemsmond (waar ook de VVV zetelt) een bijzondere expositie te zien. Het gaat om het volledige afstudeerwerk van Lisa Mulder. Zij heeft een mogelijke museale invulling beschreven van de kalkoven en omgeving. Zij beschrijft, met vele illustraties, hoe het rijke industriële verleden volledig tot zijn recht kan komen. Lisa Mulder heeft hierbij nauw samengewerkt met de stichting BICSA.

De stichting BICSA (Behoud Industrieel en Cultureel erfgoed Stad Appingedam) bestaat nog maar pas; de oprichting vond plaats in december 2019. Het eerste doel van de stichting BICSA is het behouden van de monumentale kalkoven te Appingedam. Binnenkort zal de stichting BICSA de kalkoven overnemen van de gemeente Appingedam. De stichting is al druk bezig met voorbereidingen voor restauratie van de kalkoven. Er zijn contacten met een deskundig architect en met instanties die kunnen helpen bij de restauratieplannen. Ook worden mogelijkheden tot subsidie in kaart gebracht.

De gemeente Appingedam en de stichting BICSA willen bovendien kijken naar de verdere toekomst. Een belangrijke vraag is: kan de kalkoven na de restauratie opengesteld worden voor bezichtiging? Al gauw kwam de gedachte op dat er behalve de kalkoven veel meer industriële activiteiten zijn geweest. Zou het mogelijk zijn om die activiteiten op museale wijze tot leven te brengen, in combinatie met de kalkoven?

Stichting BICSA kwam in contact met Lisa Mulder, die toen nog studeerde aan de Jan des Bouvrie Academie in Deventer. Zij had als afstudeeropdracht een nieuwe bestemming te geven aan bijvoorbeeld een industrieel object. In overleg met de stichting BICSA heeft Lisa de kalkoven als uitgangspunt genomen voor een bijpassende invulling van het omliggende terrein (dit terrein is, zoals bekend, de gemeentewerf aan de Dijkhuizenweg). Zij heeft met gebruikmaking van de bestaande gebouwen een mogelijke museale functie beschreven, die het rijke industriële verleden van Appingedam uitvoerig belicht. Haar werkstuk bevat duidelijke illustraties van de mogelijke museale ontwikkeling.

Vanaf 3 juli tot 9 september is haar volledige afstudeerwerk, waarmee ze met vlag en wimpel is geslaagd, te zien in het gebouw van het Fonds Eemsmond, hoek Wijkstraat – Oude Kerkstraat te Appingedam.

Volg ons op

11,141FansLike
1,424VolgersVolg
5,290VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
WonenWonen
DierDier
TuinTuin
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Mode 2021Mode 2021
AutoAuto
KlussenKlussen

Populaire berichten