Orgel van de Nacht in Nicolaíkerk Appingedam

Appingedam – Zaterdagavond 30 oktober, ’s avonds laat, klinkt het Damster Hinsz-orgel in de duisternis van de Nacht van de Nacht. Op deze avond doven gemeentes, bedrijven en huishoudens hun verlichting om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting. Het is een heel bijzondere luisterervaring, want de bezoeker ziet niets, waardoor de muziek intenser binnenkomt.

De organist, Vincent Hensen-Oosterdijk, is zeer vertrouwd met het historische instrument uit 1744. Een deel van het pijpwerk is al gemaakt in 1570, dus het orgel fungeert als een tijdmachine. U kunt met open ogen uw eigen fantasie de ruimte geven.

In het donker leest u niet het programma. De muziekkeuzes zijn daarom verborgen. Er kan dus het ene moment muziek van Bach klinken, het andere moment klinkt er een soort filmmuziek.

In een eerdere editie van ‘Orgel van de Nacht’ in 2019 waren alle reacties positief, maar toch heel verschillend. De één bewonderde de ruimtelijkheid van de Bach-werken, de ander waande zich in een heroïsche film. Kom en ervaar het zelf zaterdag 30 oktober om 22.00 uur  in de Nicolaïkerk van Appingedam. Entree € 10,–.

Back to top button