10.2 C
Delfzijl
8 mei 2021 11:26

Opening Nieuw MuzeeAquarium Delfzijl

Delfzijl – Op 1 juni wordt het nieuwe MuzeeAquarium in Delfzijl officieel geopend door gedeputeerde Henk Staghouwer en Hans Ronde, wethouder van de gemeente Delfzijl.

In september 2016 sloot het MuzeeAquarium de deuren: de zeedijk waaraan het gelegen was, moest verhoogd en verbreed worden. Daarom moest het oude gebouw wijken en werd in opdracht van de gemeente een nieuw museum gebouwd, met het oude zwembad als basis. Het vroegere wedstrijdbassin is nu depotruimte. Daarboven is een verhoogde vloer aangelegd met een presentatie over de scheepvaarthistorie. In de corridor rond de vloer wordt de historie van Delfzijl geïllustreerd, van vestingstad tot wederopbouw. Een gedeelte is ingericht als zaal voor wisselexposities. Vanaf 1 juni is hier de expositie ‘Doar broest de zee. Dijk, stormvloeden en waterverdediging rond de Eems’ te bezichtigen. Dit thema sluit nauw aan bij de dijkaanleg die rond het museumgebouw plaatsvindt.

Een topstuk in het museum is het hunebed dat vlakbij Delfzijl, bij Heveskes is gevonden. Het stond ook al opgesteld in het voormalige MuzeeAquarium, maar is nu te zien in de context van het landschap zoals dat er vroeger uitgezien moet hebben. Het hunebed is omringd door andere archeologische vondsten uit de regio. In dezelfde zaal heeft de schelpencollectie een plaats gekregen en ook de geologie: met fossielen, meteorieten en bijzondere mineralen en gesteenten.

Van het oude MuzeeAquarium is alleen de bunker uit de Tweede Wereldoorlog blijven staan. Hierin zijn – net als voorheen – de aquaria met vissen en zeedieren uit de Waddenzee en Noordzee te bewonderen. De bunkermuren zijn drie meter dik en zorgen voor een stabiel klimaat voor de vissen.

Het MuzeeAquarium heeft een multifunctionele zaal gekregen, waar films vertoond kunnen worden, groepen en schoolklassen kunnen worden ontvangen, maar die ook als vergaderruimte kan worden verhuurd. Er is een nieuwe kinderhoek ingericht en de museumwinkel is uitgebreid. Dat heeft ook te maken met het feit dat vanaf de opening de VVV de balie zal delen met het MuzeeAquarium: beide instellingen hopen op deze manier elkaar en daarmee het toerisme in de regio te versterken.

Vanaf 2 juni is het MuzeeAquarium dagelijks geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur. In de eerste week zijn er tal van activiteiten om de opening te vieren. En op die eerste dag, zaterdag 2 juni, is de entree gratis. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door aannemerscombinatie Ommelanderdiek/Waterschap Noorderzijlvest, die op 2 juni naast en met het MuzeeAquarium de Open dag van de bouw vieren. Op het terrein voor het MuzeeAquarium wordt een markt gehouden en er zijn leuke activiteiten voor kinderen.

Op zondag 3 juni zijn er vanaf 11:00 uur elk uur gratis stadswandelingen onder leiding van VVV Delfzijl vanaf het MuzeeAquarium.

De herinrichting van het MuzeeAquarium is ontworpen door twee conservatoren: Willy van der Schuit en Martin Hillenga. Zij hebben de vele verzamelingen die het museum telde samengebracht in een nieuwe verhaallijn en een eigentijdse, deels interactieve presentatie.

 

Volg ons op

11,141FansLike
1,424VolgersVolg
5,289VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
KlussenKlussen
TuinTuin
DierDier
Mode 2021Mode 2021
AutoAuto
WonenWonen
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Populaire berichten