fbpx
24 C
Delfzijl
woensdag 03 juni 2020
Home Economie Openbaar ministerie weigert slachtoffers inzage in de resultaten van strafrechtelijk onderzoek tegen...

Openbaar ministerie weigert slachtoffers inzage in de resultaten van strafrechtelijk onderzoek tegen de NAM

Groningen – Het openbaar ministerie (OM) heeft bekend gemaakt dat het strafrechtelijk onderzoek, zoals bevolen door het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden op 20 april 2017, is afgerond. De NAM krijgt van het OM drie maanden de tijd om te reageren op alle onderzoeksresultaten. De slachtoffers en haar raadslieden krijgen dat recht niet.

Strafrechtelijk onderzoek
Op 11 september 2015 deed de Groninger Bodem Beweging (GBB) tezamen met een aantal van haar leden aangifte tegen de NAM. De reden was dat ondanks alle schade en bedreiging van de veiligheid door de aardbevingen, de NAM willens en wetens doorging met gas winnen. Na een aanvankelijke afwijzing door het OM om de NAM te vervolgen, werd haar dit op 20 april 2017 alsnog bevolen door het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Dit naar aanleiding van een door de Groninger Bodem Beweging (GBB) aangespannen artikel 12 Sv-procedure. Dit leidde tot een 2,5 jaar durend strafrechtelijk onderzoek van het OM.

Nieuwe fase
Nu heeft het OM laten weten dat zij klaar is met haar onderzoek. Het OM geeft vervolgens de NAM gedurende drie maanden de gelegenheid haar zienswijze op de onderzoeksresultaten te geven, alvorens zelf haar slotconclusie te trekken. Een nieuwe vertraging in het langdurige onderzoek dat riekt naar traineren.

Een verzoek dat namens de GBB – de slachtoffers – werd ingediend dat ook zij de resultaten van dit door hen zo zwaar bevochten strafrechtelijk onderzoek in mogen zien, werd door het OM afgewezen.

De raadslieden van de slachtoffers, mrs. G. Spong en E. van Reydt, vinden dat dit te ver gaat. Zij hebben de behandelend onderzoeksrechter verzocht om in te grijpen.

Advertenties