Open Dagen Boekwerkplaats Stedum

Stedum – In 2019 bestaat Boekbindatelier Wim Gremmen dertig jaar. Gedurende het gehele jubileumjaar worden verschillende activiteiten georganiseerd en projecten uitgevoerd. In januari is aandacht besteed aan een kleine terugblik, in mei de tentoonstelling Aardetekens verbonden in de kerk van Klein Wetsinge en het jubileumjaar wordt afgesloten met een expositie in GRID Grafisch Museum Groningen. Tijdens de komende open dagen van De Boekwerkplaats besteden we aandacht aan een hele andere kant van de jubilerende boekbinder. De tentoonstelling DRUK, DRUK, DRUK laat houtdrukken en andere druksels zien van de hand van Wim Gremmen. 

Wim Gremmen begint in 1989 op een bovenkamer in Beijum met zijn boekbindatelier waarin hij zich vooral richt op kleine oplagen handgebonden boeken en kartonnage. In de loop der jaren worden de werkzaamheden uitgebreid en wordt er veel meer gemaakt dan alleen boeken. Een overzicht is te vinden op de website www.boekbindatelier.nl.

Het atelier verhuist naar Stedum en wordt in 2002 uitgebreid met de Boekwerkplaats, een cursusruimte waar Wim Gremmen zijn kennis graag overdraagt aan mensen die alle aspecten van het boekbinden willen leren kennen.

Wim Gremmen experimenteert graag met technieken, nieuwe materialen en in de samenwerking met anderen. Naast werken in opdracht, ontwikkelt hij samen met partner Susanna Lemstra steeds vaker eigen projecten. Zij zoeken daarbij samenwerking met kunstenaars uit andere disciplines. Dat levert vrijwel altijd verrassende resultaten op, zoals de samenwerking met Monique Mortier waaruit Aardetekens verbonden is ontstaan.

Die samenwerkingen hebben Wim Gremmen gestimuleerd om zijn eigen creativiteit verder te verkennen. Sinds enkele jaren maakt hij houtdrukken met de natuur als onderwerp of een beeld uit een van zijn reizen. In de houtdrukken is de precieze hand van boekbinder Gremmen te herkennen. Daarnaast gebruikt hij gemengde technieken om druksels te maken, zoals Moku Hanga of Notan-stempelen.

Een selectie van de diverse druksels en resultaten van enkele projecten is te zien tijdens de Open Dagen op 31 augustus en 1 september en 7 en 8 september telkens van 13.00 tot 17.00 uur. De Boekwerkplaats vind u aan de Hoofdstraat 45, 9921 PA Stedum

Back to top button