fbpx
zaterdag 04 december 2021
11.3 C
Delfzijl

Open dag biologische varkenshouderij Holwierde

Holwierde – De familie Lesterhuis – van der Meijden houdt zaterdag 15 en zondag 16 juni van 10.00 tot 16.00 uur een open dag op hun varkenshouderij in Holwierde.

Hun bedrijf Neus in de wind aan de Uiteinderweg 11 één van de weinige biologische varkenshouderijen die Groningen rijk is. “We bedoelen natuurlijk de varkensneuzen in de wind,” vertelt Martine Lesterhuis. “Bij ons komen namelijk alle varkens buiten. Er zijn vrolijke en dartelende biggen te zien en tevreden zeugen in de wei.”

“In 1997 zijn we begonnen met het houden van biologische varkens. Inmiddels lopen er in totaal 650 varkens op het bedrijf rond waarvan 55 zeugen en hun nakomelingen. Deze blijven op het bedrijf totdat ze 100 kg zwaar zijn. De varkens worden op een diervriendelijke manier gehouden. Dat wil zeggen dat ze een buitenuitloop hebben en dat ze gehuisvest zijn op stro. De zeugen lopen altijd vrij, ze kunnen gaan en staan waar ze willen. Het voer is van biologische oorsprong en wordt niet bespoten of genetisch gemanipuleerd. Ons bedrijf voldoet aan de SKAL- normen en wij worden dan ook jaarlijks gecontroleerd.”

De familie Lesterhuis is intussen ook bezig om de reguliere akkerbouwtak om te schakelen naar biologisch om over een aantal jaar het voer voor de varkens zelf te gaan verbouwen. Ze hebben dit jaar de eerste 30 hectare aan zomergerst en haver biologisch.

Proeverij
Op de open dag zal er een proeverij zijn van de eigen bio varkens en zijn er diverse plunjezakken te koop met verschillende soorten vlees. Dit jaar hebben ze verschillende soorten droge worsten; kruidnagel, chorizo, knoflook en rooksmaak. Voor de lekkere trek zijn er broodjes hamburger en sap verkrijgbaar. Voor de kinderen zal er een vragenlijst aanwezig zijn waarbij de kennis over varkens getoetst wordt waar ze een boerendiploma mee kunnen verdienen.

Net als voorgaande jaren is er een kleine boerenmarkt met diverse producten uit de regio. Prikkel uw zintuigen dit weekend; er is zelfgemaakte jam, chutney, biologische bloemen en natuurlijk vlees van onze eigen varkens. 

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,326VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer