Ook gemeente Appingedam pleit voor aquaduct onder het Eemskanaal

Appingedam – Burgemeester Anno Wietze Hiemstra van de gemeente Appingedam heeft in zijn nieuwjaarstoespraak donderdagavond gepleit voor een aquaduct in plaats van de Eelwerderbrug over het Eemskanaal. Dit is volgens meerdere partijen zoals Groningen Seaports, gemeente Delfzijl en Appingedam noodzakelijk voor de verdere groei en ontwikkeling in de regio.

De aanpak van dit groeiende verkeersknelpunt in de N33 mag volgens burgemeester Hiemstra niet wachten tot de volgende fase van de verdubbeling van de N33 naar de Eemshaven, na 2023. De aanpak van de Eelwerderburg valt buiten de huidige plannen voor de verdubbeling tussen Zuidbroek en Appingedam.

Verder wil de burgemeester meer inzetten op het bestrijden van ondermijnende criminaliteit, bijvoorbeeld illegale wietkwekerijen. “Dit speelt landelijk, maar heeft ook z’n tentakels in Appingedam. We mogen niet naïef zijn”, zei burgemeester Anno Wietze Hiemstra. Hij gaat daarom in overleg met de politie om te kijken welke problemen er precies spelen in de gemeente en hoe de bijbehorende veiligheidsrisico’s de kop in moeten worden gedrukt.

Ook de afhandeling van de aardbevingsschade in Appingedam heeft de aandacht van de gemeente. Eind november werd bekend dat de versterkingsoperatie in Opwierde-Zuid doorgaat. Vierhonderd woningen worden gesloopt en er komt een compleet nieuwe wijk voor terug.

Burgemeester Hiemstra deed hierbij een oproep aan de ministers: “Zet de getroffen bewoners echt centraal, zorg dat de schadeafhandeling snel en ruimhartig wordt opgelost, zorg voor voldoende capaciteit en budget en verdeel de 1,15 miljard euro uit het Nationaal Programma Groningen eerlijk over het gebied.”

Back to top button