Onweersbuien luiden einde zomerse warmte in

Nederland – Het is broeierig warm met 21 tot 29 graden. In het oosten kan het vandaag lokaal 30 graden worden en daarbij is kans op onweer. Donderdagmiddag wordt het met 20 tot 29 graden nog één keer flink warm en de kans op stevige onweersbuien is dan groot. Vrijdag zijn er opnieuw buien. In het oosten kan het nog 25 graden worden, maar in de rest van het land is het minder warm en in het weekend wordt het 18 tot 21 graden. De zomerse periode is dan voorbij.

In grote delen van het land is het vandaag droog en met maxima van 25 graden of meer zomers warm. In Limburg en helemaal in het oosten kan het plaatselijk 30 graden worden. Aan de westkust is het door een aanlandige wind met 21 graden minder warm. Op de meeste plaatsen blijft het droog, alleen in het oosten en zuidoosten is later in de middag en aan het begin van de avond een kleine kans op een onweersbui.

Drukkend warme nacht met kans op onweer
Vanavond is het nog een tijd lekker weer met 18 tot 23 graden. Komende nacht wordt het niet kouder dan 15 tot 18 graden. Daarmee is het drukkend warm. De bewolking neemt toe en vooral in het westen kunnen enkele regen- en onweersbuien voorkomen.

Deze buien luiden niet meteen het einde van het warme weer in. Overdag trekken de meeste buien weg via het noordoosten. Het kan dan een tijdje droog blijven met wolkenvelden en zonnige perioden. De temperatuur stijgt naar 20 graden aan de westkust tot lokaal 29 graden in het oosten.

Met het stijgen van de temperatuur neemt opnieuw de kans op enkele regen- en onweersbuien toe. Vooral in het oosten is later in de middag kans op een paar stevige regen- en onweersbuien. Daarbij is kans op hagel en (zware)windstoten. Veel regen in korte tijd kan zeer lokaal wateroverlast veroorzaken. In het westen steekt in de middag een matige wind van zee op en wordt het een paar graden koeler. Tegelijk neemt de kans op buien af.

Zomerse warmte voorbij
Vrijdag wordt het op de meeste plaatsen niet warmer dan 20-24 graden. In het oosten kan het nog net 25 graden worden. Opnieuw worden buien verwacht en deze maken definitief een einde aan het zomers warme weer, maar nog niet aan de droogte. De grond kan tijdens een flinke bui dichtslaan en daardoor verdwijnt veel water in de sloot in plaats van in de grond. Bij deze buien kan ook een beetje Saharastof naar beneden komen. In het weekend is het 18 tot 21 graden met droge perioden en vooral zaterdag enkele lokale buien. 

Bron
Weeronline
Back to top button