fbpx
8.9 C
Delfzijl
donderdag 28 mei 2020
Home Weer en natuur Onstuimig en nat weekend voor de boeg

Onstuimig en nat weekend voor de boeg

Nederland – Wie het voor het weekend al nat vond kan zijn borst nat maken. Zondag staat namelijk een flinke portie regen op het menu. Niet alleen de regen speelt een hoofdrol, ook de wind pakt fors uit. Er is kans op zware windstoten en zelfs een kleine kans op storm.

Na een aantal sombere en natte dagen doet de herfst er dit weekend nog een schepje bovenop. Zaterdag trekken buien van west naar oost over het land en dat niet alleen, ook de wind neemt flink in kracht toe. De zuidwester is matig tot vrij krachtig boven land en krachtig tot hard aan zee.

De meeste buien bereiken ons land pas in de tweede helft van de ochtend en in de middag. Daarbij is het aantal buien het grootst in de kustprovincies. Tussen de buien door is ruimte voor de zon. Daardoor zijn aan het eind van een bui mogelijk prachtige regenbogen te zien. De temperatuur stijgt naar 17-18 graden.

Weekend wordt zeer onstuimig en nat afgesloten
Zondag belooft een natte en onstuimige dag te worden. In de ochtend trekt een regengebied over het land en daarbij regent het af en toe stevig. In de middag wordt de regen buiig en kan het soms even flink doorregenen. De temperatuur stijgt naar 17-18 graden. In het zuidwesten kan het lokaal 19 graden worden.

De wind neemt langzaam in kracht toe en bereikt waarschijnlijk zondagavond een hoogtepunt. In het binnenland is kans op zware windstoten van circa 75 km/uur. Aan de kust kan de wind uithalen naar 90 km/uur. Sommige weermodellen berekenen zelfs een heuse storm met windkracht 9 of zelfs 10 aan zee. Daarbij zijn zeer zware windstoten mogelijk van ruim 100 km/uur. De kans dat dit scenario uitkomt is op dit moment slechts 10%.

Pas in de loop van de nacht naar maandag en maandagochtend neemt de wind geleidelijk in kracht af. Wind en buien kunnen dan ook invloed hebben op de maandagochtendspits.

Advertenties