fbpx
dinsdag 26 oktober 2021
11.3 C
Delfzijl

Onenigheid over kap van boom in Appingedam

Appingedam – De gemeente Appingedam gaat op de hoek van het Gedempte Kattendiep en de Koningsstraat een boom kappen. Op Facebook ontstond deze week enige commotie over de kap van de boom na een bericht van Inez Witjes.

De gemeente gaat de boom inderdaad kappen bevestigt wethouder Annelies Usmany, de boom zorgt voor overlast bij een vijftal woningen en een garagebedrijf aan de Koningsstraat. De wortels van de boom hebben zich een weg door het riool geboord, dit blijkt uit diverse inspecties die door de gemeente zijn uitgevoerd.  De woning zitten nog aangesloten op het oude gedeelte van het riool in Appingedam. Volgens de wethouder moeten de bewoners bij een behoorlijke bui het regenwater uit hun tuinen wegvegen om te voorkomen dat het water de woning in stroomt.

Twee verhalen

Volgens Witjes heeft de gemeente Appingedam vorig jaar alle bomen van de beschermde bomenlijst afgehaald om de kap mogelijk te maken en dat is volgens haar ook al twee keer eerder gebeurd. Volgens Usmany heeft de boom op het Gedempte Kattendiep nooit op een beschermde bomenlijst gestaan.

Ook is er onenigheid over de daadwerkelijke leeftijd van de boom. Witjes leidt uit ansichtkaarten af dat de boom meer dan honderd jaar oud is. Omwonenden zeggen op hun beurt dat de boom niet ouder kan zijn dan 51 jaar aangezien in 1966 het Kattendiep werd gedempt.

Nieuwe invulling

Omdat deze kwestie al langere tijd speelt heeft de gemeente besloten om de boom zo spoedig mogelijk te kappen en het riool te herstellen. Op de plek van de boom zal iets anders terug worden geplaatst. Geen boom maar een paar mooie en fleurige struiken en misschien een bankje. ‘Over de invulling hiervan zal de gemeente in overleg treden met de omwonenden’; aldus Usmany. De zuil die op dezelfde hoek staat zal niet verdwijnen aangezien het een rijksmonument betreft.

 

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,310VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer