Groningen – Hoeveel regen valt er in Noord – Nederland en hoeveel overlast geeft dat? Van 27 oktober t/m 3 november organiseert CurioUs? samen met lector Floris Boogaard en onderzoeker Allard Roest van de Hanzehogeschool een meetactie naar regen. Help jij mee met het onderzoek? Zet een regenmeter in de tuin of op je balkon en kom erachter wat jij zelf kunt doen om slim met regen om te gaan en kraanwater te besparen.
Meetactie: regen
Hoeveel en waar het gaat regenen wordt gemeten door het KNMI. Dit wordt maar op een paar plekken in Nederland gemeten en kan daardoor onnauwkeurig zijn op de plek waar jij woont. Er zijn weinig manieren om precies te voorspellen waar en hoeveel het gaat regenen. Daarom willen we samen met jou meten hoe, waar en hoeveel het precies regent in Noord-Nederland en in kaart brengen op welke plekken door die regen overlast ontstaat. Zo kunnen we ons samen beter voorbereiden op wateroverlast en droogte.
Wateroverlast
Als het heel droog is, gebruiken veel tuiniers meer kraanwater om de tuin te sproeien, wat weer bijdraagt aan nóg drogere grond. Als het dan ineens extreem hard regent, kan het water lastig die droge grond in stromen. Dit veroorzaakt wateroverlast. Door in kaart te brengen wanneer en waar de meeste regen valt, kunnen lokale overheden maatregelen nemen om wateroverlast tegen te gaan. En om regen op te vangen, zodat we het in tijden van droogte weer kunnen gebruiken.
Onderzoeker Allard Roest: ‘Stedelijke gebieden maken weerpatronen nog lastiger door het verschil in hoogbouw en laagbouw. Tijdens extreme hitte was Groningen een enorme hotspot. Dit heeft vervolgens invloed op het weer dat er boven hangt. Tijdens de meetweek willen we deze effecten in kaart brengen.’
Wisselend klimaat
Hevige regenbuien of juist langdurige droogte. Door klimaatverandering krijgen we in Nederland vaker te maken met extreem veel of juist heel weinig neerslag. Hoe kunnen we inspelen op het veranderende klimaat en wateroverlast en droogte voorkomen? En kunnen we regen in plaats van kraanwater gebruiken om droogte op te vangen? Het veranderende weer heeft namelijk grote impact op onze leefomgeving, veiligheid en economie.
Meet je mee?
Ook jij kan veel bijdragen aan het opvangen van regenwater in jouw omgeving. Wil je meehelpen in dit onderzoek door een regenmeter in jouw tuin of balkon te plaatsen? Meld je dan vóór 27 oktober aan via https://forum.nl/nl/curious.
Burgers als onderzoekers
Onderzoekers zoals Floris Boogaard en Allard Roest worden gedreven door hun interesse in het, nog, onbekende van hun vakgebied. Maar vaak kunnen zij dit niet alleen. Een belangrijk hulpmiddel hierbij is ‘citizen science’, oftewel burgerwetenschap, een vorm van onderzoek waarin de onderzoeker geholpen wordt met het verzamelen van data door nieuwsgierige vrijwilligers die zelf als onderzoeker aan de slag gaan. Waar een onderzoeker in zijn eentje maanden bezig kan zijn met het doen van onderzoek is het mogelijk om door middel van citizen science een schat aan data te verzamelen in één weekend of in dit geval vier keer een week!