11.3 C
Delfzijl
12 mei 2021 07:41

Onderzoek vanuit het UMCG naar het voorkomen van een terugval na een depressie

Groningen – Vanuit het UMCG is op dit moment onderzoek gaande naar het voorkomen van terugval na depressie. Het is namelijk gebleken dat mensen die depressief zijn geweest, wel 40 tot 60 procent kans hebben om opnieuw depressief te worden, en dit percentage loopt zelfs nog verder op met het aantal eerdere episodes. Uit eerder onderzoek is gebleken dat preventieve cognitieve therapie effectief is in het verminderen van de kans op terugval. Wat we nog niet weten, is waarom het bij sommige mensen wel, en bij sommige mensen niet werkt. Ook weten we nog niet goed hoe het werkt, en wat er precies nodig is om kwetsbaarheid voor terugval te verkleinen.

In dit onderzoek kijken we naar wat er in de hersenen gebeurt wanneer je hersteld bent van een depressie. We onderzoeken hoe preventieve cognitieve therapie het functioneren van de hersenen beïnvloedt en hoe dit kan bijdragen aan het voorkomen van een nieuwe depressie. We vergelijken hiervoor een groep herstelde depressieve mensen die preventieve cognitieve therapie krijgt met een groep herstelde depressieve mensen die deze therapie niet krijgt.  In het onderzoek wordt gebruik gemaakt van vragenlijsten en computertaken, o.a. in de MRI-scanner. Ook zal de pupil gemeten worden tijdens deze taken, door middel van een kleine camera die beelden maakt van het oog. In de therapie die op de meting volgt wordt gefocust op het identificeren van en omgaan met negatieve gedachten, en het ervaren en onthouden van positieve gebeurtenissen. Daarnaast zal er een persoonlijk preventieplan gemaakt worden.

Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar deelnemers. Bent u tussen de 18 en 55 jaar oud en in het verleden depressief geweest maar nu hersteld, en wilt u graag iets doen om uw kans op terugval te verkleinen, of kent u mensen die aan deze beschrijving voldoen? Ook zoeken we nog gezonde controledeelnemers. Ook als u dus geen verleden hebt met depressies, bent u van harte uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek. Voor meer informatie over het onderzoek, of om uzelf aan te melden, kunt u kijken op www.depressiestudie.com, of contact opnemen met de onderzoekers dr. Marie-José van Tol en drs. Rozemarijn van Kleef via depressiestudie@umcg.nl.

Volg ons op

11,145FansLike
1,424VolgersVolg
5,291VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
KlussenKlussen
TuinTuin
DierDier
WonenWonen
AutoAuto
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Mode 2021Mode 2021

Populaire berichten