2.7 C
Delfzijl
8 maart 2021 04:08

Onafhankelijke Raadsman Gaswinning “Behandel Groningers gelijkwaardig”

Groningen – Deze week heeft de Onafhankelijke Raadsman Gaswinning (Leendert Klaassen) zijn jaarrapport gepubliceerd. Hierin besteedt hij aandacht aan de klachten en signalen die bij hem zijn gemeld. Veel meldingen gaan over communicatie en de lange afhandelingsduur van schade en versterking.

Klaassen: “De communicatie moet en kan nog een stuk beter, vooral in de complexe versterkingstrajecten. Er is nu veel onduidelijkheid en onzekerheid bij de mensen in die trajecten.” Daarnaast zijn er zorgen over de voortgang, zowel bij de schadeafhandeling door het IMG als de versterking door de NCG.

“De snelle stijging van het aantal openstaande schademeldingen baart zorgen”, stelt Klaassen. “En met de versterking wil het ook nog niet vlotten. Pogingen om te versnellen zijn er wel, maar hebben nog niet geleid tot concrete resultaten. Verder komt een integrale aanpak van schade en versterking daarbij nauwelijks van de grond, terwijl dit wel gewenst is. Er is hier nog veel werk te verzetten”

Ongelijke behandeling
De Onafhankelijke Raadsman krijgt veel meldingen binnen van inwoners die zich ongelijk behandeld voelen. Klaassen: “Die ongelijke behandeling zie ik in veel facetten langskomen. Het bezorgt mensen een gevoel van onrecht en machteloosheid en zorgt bovendien voor sociale spanningen in buurten en dorpen. Dat is een slechte zaak.”

Een voorbeeld is het ‘Loket Opname op Verzoek’ van de NCG. Via dit loket kunnen inwoners die zich zorgen maken over de veiligheid van hun woning, een inspectie aanvragen. “Huizen die op de grote versterkingslijst staan worden echter uitgesloten”, aldus Klaassen. “Terwijl het soms nog jaren kan duren voordat er iemand langskomt om het huis te bekijken. Dat vind ik echt niet kunnen.”

Waardedaling
Ook bij de waardedaling van woningen ontstaat nu ongelijkheid. Tot dit jaar hebben ongeveer 5.000 huishoudens een vergoeding van de NAM gekregen voor de waardedaling van hun huis. “De mensen die ik in de afgelopen jaren hierover heb gesproken, waren vaak niet tevreden met de vergoeding maar zagen geen alternatief”, stelt Klaassen.

Nu is het IMG onlangs gestart met een regeling om de waardedaling van zo’n 120.000 woningen te vergoeden. Klaassen: “Er zijn signalen dat deze vergoeding hoger is dan die van de NAM. Maar de mensen die het aanbod van de NAM hebben geaccepteerd, hebben juridisch gezien geen recht op het verschil. Dat voelt erg onrechtvaardig. Ik roep de betrokken partijen daarom op om te kijken of dat verschil alsnog kan worden gecompenseerd. Een gelijkwaardige behandeling is de enige manier om het gevoel van onrecht in Groningen te verminderen. En dat is hard nodig.”

Volg ons op

10,967FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten