24.7 C
Delfzijl
18 juni 2021 17:13

Olympiërs aan de start van de Stadsloop in Appingedam

spot_img

Appingedam – De toeschouwers van de Stadsloop Appingedam kunnen dit jaar genieten van de top van de atletiek. Van de lopers die naar Appingedam komen, doen een aantal mee aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

“Het wordt weer heel spannend wie de Stadsloop Appingedam wint,” meent atletencoördinator Klaas Oudman van de Univé Stadsloop Appingedam. “Het is een sterk wedstrijdveld met een mengeling van de gevestigde orde en jong talent. Bij de heren is Wilson Kipsang van de partij. Hij behoort bij de top 4 marathonlopers in de wereld. Momenteel is hij volop in training om zijn tijd op de marathon te verbeteren. In september gaat hij de marathon in Berlijn lopen en als voorbereiding loopt hij de Stadsloop. Hij liep een aantal weken nog een 10 km in Manchester en verloop in de eindsprint nipt van de wereldrecordhouder (26.17) op de 10 km Keneisa Bekele. Hij  zal vergezeld worden van enkele hazen. Ook John Lagat, de winnaar van vorig jaar, doet weer mee. Ook Daniel Wanjiru komt naar de Fivelstad. Hij verkeert momenteel in bloedvorm. Ik verwacht dat het tussen deze drie mannen zal gaan.”

De strijd bij de heren zal dan ook tot het laatste toe spannend zijn. Bij de vrouwen is het volgens Oudman niet veel anders. “Bij de vrouwen is het nu al zeker dat een podiumplek  sowieso naar een niet Afrikaanse loper gaat. Vermoedelijk gaat het tussen de Ethiopische Dibabe Kuma en de Nederlandse Eliseba Cherone. Voor de derde plaats gaat het vermoedelijk tussen Marcella Herzog, Jessica Oosterloo, Kim Dillen, Andrea Deelstra of de Belgische Veerle Dejaeghere. Zowel Cherone,  Kuma als Sondre Norstad Moen komen in actie tijdens de Olympische Spelen. De atlete Kim Dillen doet mee aan het Europees Kampioenschap. Toch was het dit jaar niet makkelijk om het veld bij de vrouwen rond te krijgen. Dat heeft er mee te maken dat de Keniaanse Trials zijn. Via de Trails plaatsen atleten zich voor de Spelen in Brazilië. De Trails zijn in hetzelfde weekend als de Stadsloop. De Keniaanse Atletiekbond heeft daarvoor verschillende atletes opgeroepen die eigenlijk al hadden toegezegd om naar Appingedam te komen. De snelste dame die was vastgelegd gaat daarom aan onze neus voorbij.”

Ook lokaal wordt door Oudman niet vergeten. “Er doen verschillende goede atleten uit de regio mee. Gerard Vos en Lydia Doornbos uit Appingedam zijn de grootste kanshebbers voor de snelste Damsters. Snelste noordeling zal Gerard niet worden. Ik denk dat die eer gaat naar Olfert Molenhuis. Hij loopt de 10 km in 30 minuten. Bij de dames zal de snelste noordeling vermoedelijk Marcella Herzog worden.”

Waar de race beslist wordt, weet Oudman ook al wel. “De eerste ronde zal er niet veel gebeuren. Na de eerste ronde blijft men elkaar aankijken en mogelijk bij 8 km, dat is op de Westersingel, wordt de versnelling ingezet. Wanneer men dan nog gezelschap heeft bij 9 km, aan het begin van de Solwerderstraat, wordt de sprint erop gezet. Ook zal veel afhangen van het weer. Het beste is een temperatuur tussen de 15 en 20 graden, windstil en geen hoge luchtvochtigheid. Als dat het geval is, kan er bij de mannen tussen de 27.40 en 27.50 gelopen worden.”

Oudman benadrukt dat de recreatieve loper niet vergeten wordt. “De topatleten zijn goed voor de uitstraling van het evenement en de stad. Het overgrote deel van de deelnemers zijn recreatieve lopers. Zij worden door het publiek en onze speaker net zo hard aangemoedigd als de toplopers. Deze deelnemers vormen het bestaan van het evenement.”

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,254VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Mode 2021Mode 2021
Design en lifestyleDesign en lifestyle
AutoAuto
KlussenKlussen
DierDier
WonenWonen
TuinTuin

Populaire berichten