fbpx
10.2 C
Delfzijl
vrijdag 05 juni 2020
Home 112-nieuws Update: Oorzaak van olie vervuiling Afwateringskanaal Farmsum nog altijd niet gevonden

Update: Oorzaak van olie vervuiling Afwateringskanaal Farmsum nog altijd niet gevonden

Farmsum – De oliedrab, die sinds donderdag in het Afwateringkanaal in Farmsum drijft, houdt de brandweer en het waterschap bezig. Sinds donderdagmiddag zijn de instanties bezig met het verwijderen van een olieachtige substantie op het oppervlaktewater. Hoe dit in het kanaal is beland is niet bekend. Het vermoeden bestaat dat het uit een leiding komt.

Zaterdagavond en zondagmiddag is de brandweer ter plaatse gekomen voor het plaatsen van olie schermen in het water om verspreiding te voorkomen. Omdat klachten zijn over stank van de substantie voert de brandweer metingen uit.

Update
Het is het waterschap inmiddels gelukt een deel van de olie af te zuigen. Ook lijkt de olievlek op zijn plaats in het kanaal te blijven en niet verder in de richting van het Eemskanaal te drijven.

De brandweer heeft samen met medewerkers van de gemeente, de Omgevingsdienst en Waterschap Hunze en Aa’s gezocht naar de bron van de vervuiling. Dat zoeken gebeurde onder meer op het terrein van Wagenborg en in de buurt het tankenpark van de NAM.

Alle rioolputten in de omgeving zijn inmiddels ge├»nspecteerd, maar tot dusverre is de herkomst van de verontreiniging onbekend. Waterschap Hunze en Aa’s heeft vrijdag een aantal monsters genomen, die voor nader onderzoek naar een laboratorium zijn gestuurd.

Onderzoek met een speciale camera in de riolering om te achterhalen waar de verontreiniging vandaan komt.

Advertenties