fbpx
17.6 C
Delfzijl
woensdag 30 september 2020
Home Weer en natuur Nominatie boom van het jaar voor plataan in doolhof Menkemaborg

Nominatie boom van het jaar voor plataan in doolhof Menkemaborg

Uithuizen –  De plataan in het doolhof van de Menkemaborg in Uithuizen is genomineerd om De boom van het jaar te worden.

Voor het eerst wordt in Nederland ‘De boom van het jaar’ gekozen. Het is een initiatief van Stichting Bomen Nederland en iedereen kon tot 15 mei een boom aanmelden. Belangrijk was daarbij het verhaal van de boom. De gemeente Eemsmond heeft de plataan in de doolhof van de Menkemaborg aangemeld. Een onafhankelijke jury heeft per provincie één boom gekozen.

Iedereen kan nog tot 15 oktober zijn of haar stem uitbrengen via de website www.deboomvanhetjaar.nl en stem op nummer 5, de plataan in de doolhof van de Menkemaborg!

Het verhaal van de plataan in het kort. De doolhof is in 1923 aangelegd als onderdeel van een tuinontwerp van de Fa. H. Copijn & Zn. uit Utrecht. De Menkemaborg is sinds 1927 een museum waar een beeld gegeven wordt van het leven in de 18de eeuw op een Groninger borg. Dankzij de in 2007 gewonnen landelijke Museumprijs in de categorie Kasteelmusea konden de toen oude beukenhagen van de doolhof vervangen worden. De oude plataan bleef in het midden staan. Veel bezoekers hebben herinneringen aan het dolen in de grote doolhof. Ze hebben als kind of als volwassene hun sporen nagelaten, want in de bast van de stam zijn diverse hartjes en initialen gekerfd.

Zaterdag 8 en zondag 9 september is het Open Monumentendag. U kunt tegen een gereduceerde prijs de Menkemaborg bezoeken. Maak ook een wandeling door de historische tuinen en dwaal rond in de doolhof om in het midden uit te komen bij de bijzondere plataan.

De Menkemaborg is open in september van dinsdag tot en met zondag van tien tot vijf uur. Van oktober tot en met december open van dinsdag tot en met zondag van tien tot vier uur.