Nieuwjaarsduik Appingedam wint erwtensoeptaart

Appingedam – In de aanloop naar de Nieuwjaarsduik op 1 januari, kreeg Janneke Woldhuis als organisator van de Nieuwjaarsduik ‘Koud Kunstje’ in Appingedam deze week een erwtensoeptaart overhandigd door Alex Schuttert, voorzitter van Stichting Nieuwjaarsduiken Nederland. De organisatie reikt in totaal 25 taarten uit aan mensen die een bijzondere band hebben met het spektakel op Nieuwjaarsdag.

De organisatie reist het hele land door om winnaars te trakteren op een unieke erwtensoeptaart. Vandaag viel de beurt aan Nieuwjaarsduik Appingedam. Die verdiende de erwtensoeptaart vanwege de jarenlange inspanningen aan de organisatie van het evenement op 1 januari. Deze wordt voor de 9de keer georganiseerd met een sprong in het Damsterdiep. Alex: “De organisatie van een nieuwjaarsduik is ieder jaar toch weer een behoorlijke taak en wij vinden het fantastisch dat er mensen zijn die de nieuwjaarsduik door heel het land zo laten leven. De Nieuwjaarsduik staat bij initiatiefrijke mensen en we waarderen het enorm dat Janneke, Betto en Hero met hun comité zich daarvoor al jaren inspannen. Nog niet eerder heeft iemand in een week tijd de organisatie van de Nieuwjaarsduik op zich genomen en met zoveel enthousiasme en voortvarendheid alles wat ervoor nodig is geregeld en mede enthousiastelingen opgetrommeld. Dat waarderen wij enorm en verdient wat ons betreft een erwtensoeptaart.”

Janneke en Hero namen onder toeziend oog van Betto van Café de Doofpot -waar het ooit allemaal begon- de erwtensoeptaart in ontvangst. Janneke: “Op een zaterdagmiddag, een week voor 1 januari, zaten we tijdens een zamibo in café de Doofpot en hadden het over Koud Douchen hoe gezond dat was en opeens kwam het gesprek op de nieuwjaarsduik die altijd in Delfzijl gehouden werd. Hoe leuk zou het zijn om dat ook in Appingedam te doen: een sprong in het Damsterdiep. Het was wel erg kort dag, maar mijn partner Hero en ik zeiden tegen elkaar: ‘dit gaan we doen’. We hebben alles heel snel geregeld, qua vergunning en veiligheid en op 1 januari sprongen er ongeveer 50 enthousiastelingen het Damsterdiep in. Met recht een ‘Koud Kunstje’ en dat is ook de naam gebleven van onze Nieuwjaarsduik.”

Bijzondere Nieuwjaarsduik-verhalen
Eerder deze maand kondigde de Stichting Nieuwjaarsduiken de 25ste editie van de Unox Nieuwjaarsduik aan. Dit gebeurde op de nieuwe locatie aan het strand van Scheveningen, in gezelschap van burgemeester Jan van Zanen van Den Haag. Om de jubileum-duik te vieren, ging de organisatie op zoek naar 25 mensen met een bijzonder verhaal of mooie herinnering aan de Nieuwjaarsduik. “We kregen ontzettend leuke reacties op die oproep”, zegt Alex Schuttert. “Je ziet door heel Nederland hoe de nieuwjaarsduik leeft. Voor sommige deelnemers is het een uitdaging die ze altijd al een keer wilden aangaan en voor anderen een familietraditie om door te geven. We hebben in de loop der jaren samen geleerd het koude water te trotseren.”

Niet in de winkel te koop
Liane Lens (Unox): “We krijgen van alle kanten superleuke reacties binnen op het idee van de erwtensoeptaart. Oké, de eerste blik is vaak wat verbaasd, daarna wint de nieuwsgierigheid. We maken zelf slechts 25 van deze taarten en ze zijn niet in de winkel te koop. Maar omdat zoveel mensen vragen om het recept, hebben we dit wel voor alle thuiskoks op de website nieuwjaarsduik.nl gezet”.

Nieuwjaarsduik Appingedam
De Nieuwjaarsduik vindt plaats op 1 januari bij Grand Café de Rechtbank. Om 13.00 uur is de aanmelding geopend en vanaf 13.30 uur start de warming-up. Om klokslag 14.00 uur zullen alle deelnemers te water gaan.

Nog meer erwtensoeptaarten
Volgende week krijgen de overige winnaars een erwtensoeptaart overhandigd uit handen van Nieuwjaarsduik-voorzitter Schuttert. “Het is in 1960 begonnen. Toen deden er een stuk of acht mensen mee. Je kunt toch wel zeggen dat het sindsdien is uitgegroeid tot een nationaal fenomeen”, zegt Alex Schuttert, voorzitter van Stichting Nieuwjaarsduiken Nederland. Op 160 plekken in Nederland worden inmiddels nieuwjaarsduiken georganiseerd, van Breskens tot Delfzijl en van Ameland tot diep in Limburg, en zelfs in het buitenland. “Wij zijn er best een beetje trots op dat de Nieuwjaarsduik uitgegroeid is tot zo’n traditie, waar generaties aan meedoen en Unox al 25 jaar deel van uitmaakt. Het maakt niet uit waar je de Nieuwjaarsduik doet: je neemt samen een frisse duik in het koude water en daarna warm je op met een heerlijke kop erwtensoep, precies zoals ze het 60 jaar geleden ook al deden. Mooi dat we daaraan kunnen bijdragen”, voegt Liane Lens van Unox daaraan toe.

Back to top button