Nieuwe woonlocaties getoond op woonbeurs (T)huis in Delfzijl

Delfzijl – Vrijdagmiddag ging de woonbeurs (T)huis in Delfzijl van start in de Brede School Noord. Bewoners van de Zandplatenbuurt waren uitgenodigd voor de presentatie van de nieuwbouwlocaties in Delfzijl, vanwege de versterkingsopgave verhuizen zij op termijn naar een nieuwe woning op een andere plek in Delfzijl. De 864 woningen aan de Zandplatenbuurt worden gesloopt, de gemeente Eemsdelta en woningcorporatie Acantus bouwen de komende jaren hier 1040 huur- en koopwoningen voor terug.

Huurders en woningeigenaren kunnen op de woonbeurs hun voorkeur uitspreken voor een toekomstige woonlocatie. De gemeente en Acantus konden ook al de eerste plannen voor de nieuwe woonwijk ‘Park Delfzicht’ op het voormalige Delfzicht terrein presenteren. In de nieuwe wijk komen hofjes met zowel koop- als huurwoningen. Maar ook de locatie op het voormalige LTS-terrein is gewild.

Zandplatenbuurt
Voor de opgave om in totaal ongeveer duizend woningen te bouwen zijn veel locaties in Delfzijl gevonden, dat zijn er echter niet genoeg. Daarom wordt er ook in de Zandplatenbuurt woningen gebouw. Over waar en hoeveel zijn nog geen besluiten over genomen, dat wordt in samenspraak met de bewoners bepaald. Omdat er pas gebouwd kan worden nadat de woningen gesloopt zijn is de Zandplatenbuurt de laatste locatie waar gebouwd wordt. Voor bewoners die hier ook in de toekomst willen wonen betekent dit dus dat ze een tijd omringd zullen zijn door sloopwerkzaamheden. Ook kan het betekenen dat ze twee keer moeten verhuizen.

Onvrede over communicatie en tijdplan
Hoewel er al druk gebouwd wordt op diverse locaties en de eerste bewoners al zijn verhuisd naar een nieuwe woning is er bij een deel van de bewoners van de Zandplatenbuurt onvrede over de gestelde tijdlijn en communicatie rond het traject. De in 2019 genoemde tijdlijn voor bijvoorbeeld de bouw op het Delfzicht terrein werden niet gehaald en met ongeveer twee jaar vertraagd. En ook nu zijn de plannen nog niet definitief, het bestemmingsplan moet onder andere nog worden gewijzigd.

De bewoners van de Zandplatenbuurt willen van de gemeente en woningcorporatie een realistisch beeld van waar ze aan toe zijn en hoelang ze nog moeten wachten. Dit is wel afhankelijk van de gewenste woonlocatie die de bewoners hebben gekozen. De gemeente en woningcorporatie gaan binnenkort weer met de bewoners keukentafelgesprekken voeren om de woonwensen af te stemmen.

Zaterdag 26 november is de woonbeurs geopend voor iedereen die meer informatie wil of interesse heeft in de nieuwbouwlocaties in Delfzijl. De beurs is geopend van 10:00 tot 13:00 uur.

Back to top button