6.3 C
Delfzijl
20 april 2021 08:15

Nieuwe toekomst voor Steenfabriek Rusthoven

Wirdum – Een prachtig stukje industrieel erfgoed dat herinnert aan de baksteenindustrie in Groningen blijft bewaard. Het Groninger Landschap heeft de steenfabriek dankzij een particuliere gift kunnen aankopen en werkt nu samen met de gemeente Loppersum en provincie Groningen aan een herstelplan.

Aan het Damsterdiep ter hoogte van Wirdum staat de ruïne van de voormalige steenfabriek Rusthoven. Het is de enige nog overgebleven steenfabriek met ringoven in de provincie Groningen. Samen met de nabijgelegen borg Rusthoven en landgoed Ekenstein vormt de steenfabriek een prachtig stukje cultuurhistorisch erfgoed in Groningen.

De ringoven, waarin de bakstenen gebakken werden, is nog redelijk gaaf en is een belangrijke overwinteringsplek voor vleermuizen. Het Groninger Landschap zal zich inzetten om de ringoven als industrieel erfgoed te behouden, de vleermuizen te beschermen en het terrein middels een wandelroute open te stellen voor het publiek.

De aankoop van de steenfabriek zou al in februari plaatsvinden maar liep enkele maanden vertraging op door bodemverontreiniging op het terrein. Door aanvullend onderzoek is de verontreiniging in kaart gebracht. Op basis hiervan heeft Het Groninger Landschap besloten over te gaan tot aankoop.

Momenteel wordt samen met de gemeente Loppersum en de provincie Groningen een inrichtings- en saneringsplan opgesteld waarvan de kosten worden gedeeld. De werkzaamheden op het terrein zullen naar verwachting in 2020 worden uitgevoerd.

Volg ons op

11,074FansLike
1,424VolgersVolg
5,285VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
DierDier
WonenWonen
KlussenKlussen
Mode 2021Mode 2021
AutoAuto
Design en lifestyleDesign en lifestyle
TuinTuin

Populaire berichten