20.2 C
Delfzijl
16 juni 2021 10:29

Nieuwe school Uithuizen mogelijk pas over twee jaar in gebruik genomen

spot_img

Uithuizen – De Nieuwe School in het Boukemapark wordt nog niet in gebruik genomen. Het advies van het Ministerie is om het nieuwe onderkomen voor de drie basisscholen in Uithuizen op een aantal punten te verstevigen.

In de school is gebruik gemaakt van een zogenoemde breedplaatvloer. Naar aanleiding van problemen met dit type vloer elders in het land, heeft de gemeente Eemsmond aanvullend onderzoek laten uitvoeren. “We willen zeker weten dat de vloer veilig is. Wat het lastig maakt is dat nergens in Nederland een gebouw als onze school staat en dat door landelijke problemen de constructie-eisen zijn verzwaard. Niemand kan ons nu dus verzekeren dat de vloer veilig is. Om duidelijkheid te bespoedigen hebben we, een door het ministerie van Binnenlandse Zaken aangesteld, onderzoeksbureau ingeschakeld. Dat bureau komt tot de conclusie dat de vloer eerst op twee punten verstevigd moet worden, voordat aanvullend onderzoek mogelijk is”, zegt onderwijswethouder Harald Bouman.

Mogelijk pas over twee jaar open
Het verstevigen van de vloer kan op verschillende manieren. “Je kunt denken aan het plaatsen van balken tot het vervangen van de hele verdiepingsvloer”, aldus Bouman. “Hoe dan ook, de werkzaamheden zijn zo ingrijpend dat de school niet op korte termijn open kan”. In het slechtste geval kan de school pas over twee jaar in gebruik worden genomen.
“Niet te voorzien”

De betrokken schoolbesturen en ouders van leerlingen zijn inmiddels op de hoogte. Bouman: “Dit had niemand voorzien. We hebben met de kennis van toen een schoolgebouw ontwikkeld dat constructief stevig was en bovendien aardbevingsbestendig. Alle betrokkenen – van de NAM en architecten tot de bouwkundig adviseurs – waren aan boord. Dat we hier nu mee worden geconfronteerd is uitermate vervelend, maar de veiligheid van de leerlingen staat voorop”.

Hoeveel het verstevigen van de vloer gaat kosten is nog niet bekend. Dit is afhankelijk van de gekozen oplossing, maar kan een significante investering vragen. Hierover komt duidelijkheid als met alle betrokken partijen de verschillende scenario’s zijn uitgewerkt.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,255VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
WonenWonen
Mode 2021Mode 2021
KlussenKlussen
AutoAuto
Design en lifestyleDesign en lifestyle
TuinTuin
DierDier

Populaire berichten