17.7 C
Delfzijl
26 juli 2021 04:02

Nieuwe samenwerking eLABs Biblionet Groningen

spot_img

Groningen – Tot en met 2020 gaan Stichting ITurnIT en Biblionet Groningen samenwerken op het gebied van digitale geletterdheid en onderwijs. Dat staat in het convenant dat op 8 mei is ondertekend door Vincent Veenbrink (ITurnIT) en Arend Middelveld (Biblionet Groningen). Dankzij drie belangrijke afspraken kunnen deelnemers van eLAB activiteiten in de Groningse bibliotheken straks nog meer nieuwe kennis, snufjes en vaardigheden meekrijgen.

“De rol van technologie is exponentieel toegenomen in ons dagelijks leven. Onze samenleving is gedigitaliseerd. ITurnIT is opgericht vanuit de droom om elk kind toegang te geven tot onderwijs dat voorbereidt op deze gedigitaliseerde samenleving”, aldus Vincent Veenbrink van ITurnIT. Dat motto sluit perfect aan bij de toekomstmissie van Biblionet Groningen, de koepelorganisatie achter ruim 40 bibliotheken in de provincie Groningen. “De bibliotheek transformeert tot een platform voor ontwikkeling, waar je altijd terecht kunt om iets nieuws te ontdekken”, vertelt bestuurder Arend Middelveld.

eLABs in bibliotheek
Arend:De afgelopen twee jaar hebben we samen met gemeenten in steeds meer bibliotheken eLABs gerealiseerd. Hier vinden activiteiten, experimenten en workshops plaats waardoor kinderen en volwassenen 21e-eeuwse vaardigheden ontwikkelen.” Voorbeelden van zulke vaardigheden zijn computational thinking, samenwerken en kritisch nadenken. Tijdens de feestelijke ondertekening van het samenwerkingsconvenant op 8 mei werden de aanwezigen gelijk aan het werk gezet door de medewerkers van ITurnIT. In groepjes volgden ze een mini-workshop programmeren en ontwikkelden ze een stop-motion filmpje.

Teach the Teacher
In het convenant is bovendien afgesproken dat acht medewerkers van Biblionet Groningen scholing krijgen in het Teach the Teacher programma van ITurnIT. “We zetten in op kennisverhoging van leraren, daar profiteren kinderen van”, aldus Vincent. Het lerarenprogramma gaat Biblionet Groningen benutten voor naschoolse activiteiten in de eLABS en aanbieden richting basisscholen in de provincie. Bovendien wordt er in alle eLABs van Biblionet Groningen een CoderDojo opgezet. Hierdoor leren kinderen en jongeren hoe ze websites, games, apps en robots programmeren. “Ook nieuwsgierige volwassenen zijn natuurlijk van harte welkom om mee te doen met de activiteiten!”, aldus Middelveld.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,264VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
DierDier
Mode 2021Mode 2021
KlussenKlussen
TuinTuin
AutoAuto
Design en lifestyleDesign en lifestyle
WonenWonen

Populaire berichten