Nieuwe expositie bij galerie Ruigewaert

Garrelsweer – Vrijdag 13 januari start Ruigewaert met de expositie ” Kracht in Kleur “. De expressionisten lieten zich niet beperken in hun kleurenschema’s en experimenteerden met kleur, vorm en techniek. Zij gebruiken bovendien vertekende vormen en een ongebonden penseelvoering om hun gevoelens en gedachten over de samenleving tot uiting te brengen. De expressionisten schilderden eerst vooral landschappen en naakten, maar later ook straattaferelen met contrasterende kleuren, tegen elkaar aangezet om daarmee een gevoel van sociale kritiek op te roepen.

Het tijdperk Expressionisme kwam in Dresden op gang onder aanvoering van Ernst Ludwig Kirchner (Kunstkring “Die Brücke”) en een paar jaar later in München door een groepje kunstenaars onder wie Vasili Kandinsky (“Kunstkring “Der Blaue Reiter”). Ook in Noord Nederland ontstond onder invloed van de Duitse Expressionisten Kunstkring “De Ploeg”. De kunstenaars die hier lid van werden gebruikten een dynamische manier om de natuur uit te beelden met sterke, soms onnatuurlijke kleuren en energieke penseelstreken. Kortom: “Kracht in Kleur”.

In deze tentoonstelling hangen 28 hedendaagse, noordelijke kunstenaars met hun schilderijen in de galerie en treft u daarnaast ook kunstwerken aan die komen uit de privé collectie van particulieren en verzamelaars.

Extra aandacht gaat in deze expositie naar de Groninger kunstenaar Huib van der Stelt. Hij hangt met meerdere schilderijen in het voorportaal van de galerie, mede omdat hij schildert met een realistisch en expressionistisch karakter wat sterk aan de kunstkring  “De Ploeg” doet denken. Met grote bewegingen en penseelstreken zet hij zijn onderwerpen op het doek. Meestal is het onderwerp het Groninger land; de klei, de kerken, de wierden, de koolzaadvelden en de rode baksteen van de eeuwen oude boerderijen, waarbij hij het gebruik van kleur niet schuwt. Daarnaast heeft Ruigewaert Ewoud Dubois gevraagd als gast exposant.

De expositie start op 13 januari en eindigt op 5 maart 2023. Openingstijden vrijdag & zaterdag van 12.00 – 17.00 uur, zondag van 13.00 – 17.00 uur en op afspraak. Voor meer informatie, zoals extra openingstijden, adres, route etc van de galerie zie www.galerieruigewaert.com.

Back to top button