vrijdag 6 augustus 2021
19.9 C
Delfzijl

Nieuw platform voor professionals in aardbevingsgebied

spot_img

Groningen – Vanaf maandag 8 maart is er voor iedere professional die werkt met mensen die geraakt zijn door de Groningse aardbevingsproblematiek een online platform beschikbaar. Dit platform met gebundelde kennis en expertise ondersteunt professionals werkzaam in zorg en welzijn, het onderwijs en de schadeversterking en schadeafhandeling. Met dit platform – de Aardbevings Academie –  willen de initiatiefnemers de professionals in het aardbevingsgebied ‘versterken’.

De situatie in het aardbevingsgebied vergt veel van professionals, die veelal ook woonachtig zijn in het gebied. Een aantal bevindt zich in een complexe positie en is zoekend naar de beste aanpak. Voor sommige van deze professionals is dit reden om te stoppen met hun werk*. Uit onderzoek blijkt ook dat professionals uit het aardbevingsgebied behoefte hebben aan kennis over de sociaal-emotionele gevolgen van aardbevingen. Denk hierbij aan het vroeg signaleren van eigen stress, stress onder inwoners, handvatten om veerkracht en sociale cohesie te versterken, coaching en ontmoetingen tussen professionals om kennis te delen, fysiek, zowel online als via netwerken.

Aardbevings Academie
Jos Rietveld, directeur GGD Groningen, zegt: “We hebben in kaart gebracht wat de wensen en behoeften zijn van de aardbevings-professionals en hebben op basis daarvan de Aardbevings Academie ontwikkeld. Op dit platform krijgen professionals tools, kennis en inzichten afgestemd op de problematiek in hun werkveld. Ik zou tegen al die professionals willen zeggen: maak er gebruik van, haal extra kennis op en deel je inzichten. Zo kunnen we elkaar helpen versterken.” 

GGD Groningen heeft het initiatief genomen tot de Aardbevings Academie en geeft hier in samenwerking met de Hanze Hogeschool invulling aan. Het initiatief wordt gefinancierd door het NPG en het ministerie van BZK en maakt deel uit van een gezamenlijk aanpak van de GGD en aardbevingsgemeenten, die wordt geregisseerd door de bestuurlijke Tafel Sociaal en Gezondheid. De gemeenten zetten in dit kader in op het bieden van sociaal-emotionele ondersteuning aan inwoners.

Aanbod binnen het platform
Het digitale platform geeft antwoord op de wensen en behoeften die in kaart zijn gebracht. Zo worden er E-learnings, workshops, webinars en masterclasses, leernetwerken, coachingstrajecten en artikelen en onderzoeken aangeboden. Tools, kennis en inzichten waardoor professionals hun werk nog beter kunnen uitvoeren. Ook biedt het platform de mogelijkheid opgedane kennis en inzichten van professionals in het aardbevingsgebied op één centraal punt te bundelen. Het platform en het aanbod is kosteloos te gebruiken.

Campagne
Met een campagne, “Samen Sterk Staan”, introduceert GGD Groningen het platform bij de professionals en geeft ze aan dat het aanbod op het platform bijdraagt aan het steviger in je werk staan als professionals. Maandag 8 maart start de campagne Samen Sterker Staan. Doel van de campagne is professionals die werkzaam zijn in het aardbevingsgebied op de hoogte te stellen van het bestaan van het platform en motiveren om hier gebruik van te maken. Met name het gevoel Samen Sterker Staan, staat hierin centraal en de oproep om kennis te delen. Op social media en via directe contacten in het werkveld wordt de campagne uitgezet middels socials en een animatie.

Meer informatie is te vinden op: www.aardbevingsacademie.nl.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,267VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
KlussenKlussen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
AutoAuto
TuinTuin
Mode 2021Mode 2021
WonenWonen
DierDier

Populaire berichten