fbpx
zaterdag 27 november 2021
11.3 C
Delfzijl

CBS Wicher Zitsema in Middelstum en Fré Schreiber presenteren met online maandviering Gronings boekje Hai Hai

Loppersum – Alle kinderen van de basisscholen in de gemeente Loppersum kregen afgelopen december het Groningse boekje Hai Hai als Sinterklaascadeautje aangeboden behalve de leerlingen van CBS Wicher Zitsema. De meesters en juffen van de school vonden dit zo leuk, dat ze er meer mee wilden doen dan zomaar alleen meegeven. 

Zodoende kregen de leerlingen van cbs Wicher Zitsema dit boekje in december nog niet mee naar huis. De uitreiking van dit boekje had de school willen uitstellen tot de eerstvolgende maandviering, zodat Fré Schreiber zijn eigen boekje aan de leerlingen kon presenteren. Fré Schreiber heeft de verhaaltjes geschreven en de tekeningen en de kleurplaat zijn van de hand van Antoinet Pastoor. 

Helaas gooide corona roet in het eten. De maandviering kon niet doorgaan en ook nu de kinderen weer naar school gaan kunnen ze niet met alle leerlingen in één ruimte zitten, zoals ze gewend waren bij een maandviering.

Maar vrijdag 12 maart gaat de school zich wagen aan een online maandviering. Eigenlijk ook een mooie samenloop van omstandigheden, want maart is ook nog eens de maand van de streektaal. Het interview met Fré Schreiber is vooraf, buiten en op afstand opgenomen. Een aantal leerlingen heeft de vragen bedacht en is daarmee een onderdeel van de online maandviering. Ouders kunnen dit vrijdagochtend live meekijken en eventueel ook later terugkijken.

Het verhaaltje Hai Hai is in de sfeer van een volksverhaaltje, maar ook weer eigentijds. Iedereen heeft het druk met zijn eigen besognes daardoor geen tijd voor de ander. Schreiber en Pastoor hopen kinderen op deze manier een beetje van de eigen cultuur mee te geven. “Het Gronings verstaan doen ze meestal wel”, weet Schreiber, en als het nu ook nog thuis wordt voorgelezen, zou dat mooi zijn. Op 12 maart krijgen alle kinderen (alsnog) een exemplaar van dit boekje mee naar huis. 

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,329VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer