fbpx
12.9 C
Delfzijl
maandag 25 mei 2020
Home Algemeen Nieuw Joods monument Delfzijl onthuld op beladen dag

Nieuw Joods monument Delfzijl onthuld op beladen dag

Delfzijl – Vandaag heeft burgemeester Gerard Beukema samen met Joodse verwanten en leerlingen van het Theda Mansholt College een nieuwe Joods monument in Delfzijl onthuld. Het monument ‘Licht der Zee’ staat voor de voormalige Synagoge aan de Singel in Delfzijl. Dankzij de financiële bijdrage van inwoners en ondernemers is het monument gerealiseerd. Naast de onthulling is ook de expositie ‘Mara, Het Joodse familieverleden van Delfzijl’ door opperrabbijn Binyomin Jacobs in het MuzeeAquarium geopend.

Burgemeester Gerard Beukema: “Het is vandaag precies 78 jaar geleden dat het gedwongen vertrek van meer dan 130 Joodse inwoners van Delfzijl heeft plaatsgevonden. Een gebeurtenis die we niet mogen vergeten. Daarom is dit monument van grote waarde voor Delfzijl. Het is goed om te zien hoe dit verleden nog leeft in onze gemeente. Er was een grote opkomst, van jong tot oud. Vandaag hebben we met elkaar stil gestaan bij de gevaren en het verdriet waarin inwoners verkeerd hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat daarnaast vandaag ook de expositie over de Joodse families is geopend, maakt het verhaal compleet.”

Joods monument
Elex Kappen, lid van Werkgroep 4 mei Delfzijl centrum* en ontwerper van het monument: “Werkgroep 4 mei Delfzijl centrum heeft in samenwerking met de Joodse stichting Beth Ha-Knesseth het initiatief genomen om een monument te realiseren ter nagedachtenis aan de Joodse Delfzijlsters. Het monument bestaat uit een menora en een muur met alle 126 namen van de omgekomen Joodse inwoners. Een menora is een zevenarmige kandelaar. Het licht is een belangrijk symbool in het Jodendom, vandaar dat we hiervoor gekozen hebben. We vinden het fantastisch dat het Theda Mansholt College het monument nu adopteert. Hiermee gaat het verhaal niet verloren voor toekomstige generaties. Alle inwoners en ondernemers die hebben bijdragen aan het monument nogmaals bedankt!”

Mara, Het Joodse familieverleden van Delfzijl
Tot en met 16 augustus is de tentoonstelling ´Mara, Het Joodse familieverleden van Delfzijl´ te zien in het MuzeeAquarium. Directeur Cynthia Heinen: “De tentoonstelling vertelt het verhaal van de Joodse families die weggevoerd zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling bestaat uit documenten, objecten, foto’s en een film. Zo is er een maquette van de synagoge van Delfzijl, het Thoraschild uit de synagoge, maar ook persoonlijke bezittingen zoals serviesgoed, bestek en brieven. Achter elk object schuilt een verhaal.”

75 jaar vrijheid
Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd is. In het kader van 75 jaar vrijheid organiseert de gemeente samen met alle 4 en 5 mei werkgroepen verschillende activiteiten verspreid door de gemeente. Houd www.delfzijl.nl/75jaarvrijheid in de gaten voor het gehele programma.

Advertenties