Neven uit Delfzijl en Amsterdam voor de rechter na gewelddadige ripdeal in Assen

Assen – De rechtzaak tegen twee neven van 24 jaar uit Delfzijl en 26 jaar uit Amsterdam is aangehouden. De twee neven pleegden op 2 september 2014 een zogeheten ripdeal in een woning aan de Zwartwatersweg in Assen. In de woning zou zijn gestoken en werd er een schot gelost. De Amsterdammer wordt tevens verdacht van het in bezit hebben van valse biljetten van vijftig, honderd en tweehonderd euro.

Gister verschenen de verdachten voor de rechtbank in Assen. De advocaat van de Delfzijlster heeft om uitstel gevraagd, hij wil nog acht getuigen laten horen omdat er nog veel vragen over de zaak zijn. Onder de te horen getuigen zijn de twee overvallen broers uit Assen. Hun verklaringen staan haaks op die van de verdachten. De rechtbank ging akkoord met dit verzoek en heeft de zaak terug verwezen naar de rechter-commissaris. Daar vinden de getuigenverhoren plaats.

Drugs
De reden waarom de Delfzijlster en Amsterdammer naar de broers toe gingen, was de cocaïne die ze in huis hadden. De verdachte neven zeggen dat ze een afspraak hadden met de broers om langs te komen. De Asser broers zeggen dat zij zijn overvallen. Pas toen ze een tijd binnen waren, ontstond er ruzie. Daarbij zouden de broers hen hebben aangevallen, zeggen de verdachten.

Gewonden
Tijdens het gevecht in de woning raakten drie mensen gewond, onder wie de Amsterdammer. Hij liep steekwonden op aan zijn arm. Volgens de broers uit Assen zou de Delfzijlster toen een vuurwapen hebben gepakt en hebben geschoten. De verdachten gingen er daarna met de auto vandoor. De Amsterdammer stapte op de Europaweg in Assen uit de auto. Hij belandde in het ziekenhuis en werd daar even later aangehouden.

De Delfzijlster werd enige uren later door de politie op de Dreef in Delfzijl klem gereden en aangehouden. Bij de zaak zou nog een derde verdachte uit Assen betrokken zijn. De zaak tegen de Assenaar is geseponeerd vanwege gebrek aan bewijs.

De Amsterdammer en Delfzijlster zitten niet meer in voorarrest. In december 2014 kwamen ze, na een pro-formazitting in de zaak, vrij. De man uit Delfzijl zit inmiddels weer in de gevangenis. Hij werd vorig jaar door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot twee jaar cel voor onder meer het voorbereiden van een ripdeal in Appingedam.

Wanneer de zaak tegen de Amsterdammer en de man uit Delfzijl over de ripdeal in Assen verder gaat, is nog niet bekend. De broers uit Assen zijn uiteindelijk niet vervolgd voor geweldpleging. Wel zijn ze vorig najaar door de politierechter veroordeeld tot honderd uur werkstraf voor cocaïnebezit.

Back to top button