fbpx
21.4 C
Delfzijl
dinsdag 22 september 2020
Home Sport Neptunus roeiers succesvol op NK roeien in Amsterdam

Neptunus roeiers succesvol op NK roeien in Amsterdam

Amsterdam – Afgelopen weekeinde werd op de Bosbaan in Amsterdam gestreden om het AEGON Nederlands Kampioenschap kleine nummers. Dit was direct ook de eerste krachtmeting van dit seizoen over de reguliere afstand van twee kilometer. Drie junioren van roeivereniging Neptunus uit Delfzijl namen hieraan deel. Door het enorme aantal deelnemers aan deze wedstrijd begon het toernooi al afgelopen vrijdag om half zes met een time trial, hierbij starten de roeiers 25 seconden na elkaar en varen zo snel mogelijk een afstand van 1900 meter. De snelste 24 roeiers uit deze trial gaan door naar de kwartfinales op zaterdag, de nummers 25 tot en met 36 plaatsen zich voor de E & F finales op zondag ochtend en voor de rest is het toernooi op vrijdagavond afgelopen.

Eva Griep mocht als eerste aan de start verschijnen. Haar veld, meisjes 15/16, kende 32 deelnemers. Ondanks de zenuwen voor haar eerste NK wedstrijd, voer Eva een strakke race en haar eindtijd leverde een achtste plaats op en een plaats in de kwartfinale.

Maarten Veninga start dit jaar voor het eerst in het jongens 15/16 veld. Hierin startten vrijdagavond 39 jongens. Maarten wist een keurige elfde plaats te halen en ging ook een ronde verder.

Hekkensluiter van de vrijdag was het Jongens 17/18 veld met daarin maar liefst 60 roeiers. Voor Neptunus mocht Jan Huib Veninga de strijd aangaan. Ook hij wist zich te plaatsen voor de kwartfinale met een twaalfde plaats.

In de vier kwartfinales wordt gestart met zes ploegen naast elkaar. De eerste drie plaatsen zich voor de halve finales de overige drie gaan naar de C & D finale voor de plaatsen 13-24. Voor alle drie Neptunusroeiers was er een derde plaats waarmee zij zich bij de laatste twaalf wisten te plaatsen. De halve finales van zaterdagmiddag moesten uit maken wie in de A-finale mocht starten en wie genoegen moest nemen met de B-finale. Helaas wist geen van de drie zich te plaatsen voor de A finale. De harde tegenwind heeft hierbij zeker een rol gespeeld voor de relatief lichte Neptunus roeiers.

Zondagmiddag zagen de kansen er wat rooskleuriger uit. Na een goede nachtrust en met een lichte meewind mochten de drie aantreden. Eva mocht als eerste haar kunsten vertonen en voor een goede race die uiteindelijk een derde plaats opleverde waarmee zij nu negende van Nederland is. Hetzelfde geld ook voor Maarten Veninga ook voor hem was er na een zeer spannende race een derde plaats. Jan Huib sloot het toernooi af voor Neptunus. Met een gelijkmatig opgebouwde race kroop hij langzaam door het veld naar voren. Via een derde plaats na 500 meter lag hij na duizend meter op een eerste plaats. Vervolgens wist hij zijn voorsprong alleen maar te vergroten waardoor hij met een voorsprong van ruim twee bootlengtes de B-finale heeft gewonnen. Zijn tijd had hem in de A-finale een vierde plaats opgeleverd. Hij was hiermee sneller dan een aantal jongens die vorig jaar op het WK junioren zijn gestart.

Kortom, weer een enorm goede prestatie van deze drie roeiers die alle drie voor het eerste jaar in hun leeftijdsklasse uitkomen.

Voor oud Neptunus junior Damion Eigenberg die al weer een paar jaar bij de Groninger Studenten Roeivereniging Gyas roeit, was er een zilveren medaille bij de Lichte (tot 72,5 kg) Heren. Met recht een topprestatie.