fbpx
13.8 C
Delfzijl
zaterdag 26 september 2020
Home Algemeen Nederlands Moluks-Theaterproject maakt filmopnames in Delfzijl en Sellingen

Nederlands Moluks-Theaterproject maakt filmopnames in Delfzijl en Sellingen

Delfzijl – Zondag 17 juni 2018 worden in de haven van Delfzijl en in Sellingen opnames gemaakt voor één van de filmpjes in de eerste voorstelling van Aan de andere kant, Een tijdelijk verblijf. Tijdens de draaidag wordt de aankomst van Molukse KNIL soldaten in Nederland gereconstrueerd en hun overplaatsing naar ‘woonoorden’. De voorstellingen zijn te zien in september en oktober 2018 in Appingedam, Hoogkerk en Bovensmilde. Meer informatie: www.gedeeldeverhalen.nl

Aan de andere kant is een driejarig theaterproject over de Nederlands-Molukse geschiedenis. Tot en met 2020 worden er drie voorstellingen gemaakt over het onderwerp. Dit jaar, 2018, speelt de eerste voorstelling, “Een tijdelijk verblijf” in de Molukse kerken in Appingedam en Hoogkerk en in de Waterstaatkerk in Bovensmilde. De hoofdrollen in de voorstellingen worden vertolkt door Roger Goudsmit, Nynke Heeg en Nel Lekatompessy (op film). De regie is in handen van Hiepie Hoogeveen.

Deze eerste voorstelling gaat over het verblijf van Molukse KNIL soldaten in Nederland vanaf 1951. Omdat na de onafhankelijkheid van Indonesië het thuisland niet meer veilig was voor Molukkers in dienst van het Nederlandse leger, werden zij massaal naar Nederland verscheept voor wat in eerste instantie een tijdelijk verblijf zou zijn in ‘woonoorden’ (vaak voormalig concentratiekampen).

In de voorstelling wordt gewerkt met filmbeelden, waaronder een reconstructie van de aankomst van Molukse KNIL soldaten in Nederland. De film wordt opgenomen op zondag 17 juni in de haven van Delfzijl. Daarna gaat de groep door naar het ‘woonoord’ op een locatie in Sellingen. Het is de bedoeling dat de aankomst in de haven en de reis naar het woonoord zo historisch correct mogelijk worden weergegeven. Daarom wordt de reis gemaakt met een historische bus uit de jaren ’50 en kleedt kostuummaker Fokko Jelsma iedereen historisch correct aan. Maar het wordt vooral een leuke en gezellige dag.

Voor meer informatie kijk op de website www.gedeeldeverhalen.nl.