Nederlanders niet op de hoogte prijsstijgingen internet en tv

Nederland – Nederland krijgt per 1 juli weer te maken met de jaarlijks stijgende prijzen van internet en televisie. Providers zijn verplicht wijzigingen in de prijs ten minste vier weken voor deze ingaan, door te geven. Vijftig procent van de Nederlanders is hier eind mei echter nog niet van op de hoogte. Dit blijkt uit onderzoek van Prijsvergelijken.nl onder ruim 1.700 respondenten.

Voor velen komt de prijsstijging dan ook als een verrassing.Voor de providers kan juni een drukke maand worden. Een contract opzeggen bij een provider kan bij veel aanbieders namelijk maar tot 1 juli. 58% van de Nederlanders is op dit moment aan het vergelijken tussen verschillende aanbieders en denkt dan ook aan overstappen.

Mogelijkheden voor consument
Een duurder wordend abonnement hoef je niet meteen te accepteren. 42% van de respondenten weet echter niet wat de mogelijkheden zijn bij een prijsstijging. “Als je als bestaande klant te maken krijgt met hogere tarieven dan is dat in strijd met het contract dat destijds is ondertekend. Het contract kun je zodoende kosteloos ontbinden”, legt Suzanne van Steenbergen van Prijsvergelijken.nl uit. “Bij een inflatiecorrectie is dit niet het geval. Dan staat de provider in z’n recht. Dit staat namelijk wel vermeld in de contracten.”

Reden van verhoging prijzen
De providers verhogen de prijzen vaak omdat er nieuwe investeringen zijn gedaan in het netwerk. Soms zorgt dit ook voor sneller internet. Dit is niet altijd het geval. Wel biedt KPN dit jaar een gratis clouddienst aan. “Het is vaak een paar euro per maand wat je extra moet betalen door de prijsverhogingen”, vervolgt Van Steenbergen. “Maar dit bedrag kan op jaarbasis dan nog aardig aantikken. Een tip: bekijk goed van tevoren wat de prijsverhoging voor je inhoudt. Misschien valt het mee. Omdat alle grote providers prijsverhogingen doorvoeren, is het niet altijd voordeliger om over te stappen.”

Stijgingen Ziggo en KPN
De abonnementen bij Ziggo zijn vrijwel allemaal in prijs verhoogd. Alleen het zogenaamde Giga-abonnement met internet en interactieve tv is twee euro goedkoper: van €93,50 naar €91,50 per maand. Voor het basispakket ‘start’ gaan klanten €2,50 per maand meer betalen. Bij KPN ligt de gemiddelde stijging op €1,90 per maand. Vorig jaar was dit nog €1,50.

Alle prijsveranderingen weten? Klik hier.

Back to top button