Nat en onstuimig herfstweer voorlopig niet van de baan

Nederland – Komende dagen wordt het tijdelijk wat droger en rustiger, maar vanaf vrijdagavond keert het natte en onstuimige herfstweer terug. In de nacht naar zaterdag is in het noordwestelijk kustgebied kans op zware windstoten. Het weekend staat in het teken van wolken, zon, buien en veel wind. In het zuidwesten van het land viel afgelopen dagen lokaal al meer dan 50mm regen.

Heel gek is dat in deze tijd van het jaar niet, want de herfst is het seizoen met de meeste regen. In combinatie met de lage temperaturen en soms flink wat wind is het daarmee volop herfstweer. Toch lijkt er, in ieder geval tijdelijk, een droger weertype aanstaande.

Eerst regionaal nog flinke buien
Voordat dat drogere weer begint, heeft met name het zuidwesten van het land op woensdag nog met veel buien te maken. Tussen die buien door komt de zon wel af en toe tevoorschijn, dus misschien kun je nog een regenboog spotten. Woon je in het noordoosten, dan heb je de grootste kans op droog weer. Maar ook daar komt vanmiddag toch een aantal buien tot ontwikkeling. Met maxima van 14 graden is het vrij fris, dus een warme jas is zeker aan te raden.

Vrijdag de mooiste dag van de week?
De buienkans wordt komende dagen steeds kleiner. Donderdag verloopt op de meeste plaatsen al droog met in de middag zonnige perioden. De temperatuur blijft nog wel wat achter met zo’n 14 of 15 graden. In de ochtend is het op veel plaatsen grijs door mist en laaghangende bewolking.

Vrijdag wordt de beste dag van de week met flinke zonnige perioden en temperaturen die kunnen oplopen tot lokaal 17 graden. In de kustregio’s is een enkele bui niet uitgesloten, maar veel stelt het niet voor. Wel schuift in de loop van de middag en avond steeds meer sluierbewolking het land binnen en dat is een voorbode van een weersverandering.

Herfstweer komt snel terug
Helaas voor de liefhebbers van droog en rustig weer komt het natte en onstuimige herfstweer in het weekend terug. Vrijdagavond en zaterdagnacht trekt een actief regengebied over het land met daarbij ook veel wind. In het noordwestelijk kustgebied zijn dan zware windstoten mogelijk van meer dan 75 km/u. Tot een eerste officiële storm van dit seizoen komt het waarschijnlijk niet, omdat het windveld daarvoor te snel weer het land uit is.

Zaterdag overdag wordt het zo’n 16 graden en is het iets droger, maar de kans op buien blijft aanwezig. In de avond en nacht trekken waarschijnlijk opnieuw buien over het land.

Zondag blijft er kans op buien, maar er zijn ook lange droge perioden met zon. Vooral de wind is dan een bepalende factor, met op veel plaatsen een vrij krachtige westenwind. Misschien is een poncho komend weekend daarom een betere optie dan een paraplu.

Volgende week wordt het geleidelijk rustiger en droger, maar er blijft wel kans op een paar lokale buien. De middagtemperatuur stijg naar 16-19 graden.

Bron
Weeronline
Back to top button