fbpx
18.1 C
Delfzijl
woensdag 27 mei 2020
Home Weer en natuur Na Hemelvaartsdag daalt de temperatuur

Na Hemelvaartsdag daalt de temperatuur

Nederland – Tijdens het weekend van Hemelvaart slaat het weer om. We beginnen met een veel zon en 22 tot 28 graden. Met een ruime zonkracht 6 is het oppassen voor verbranding. Vrijdag kan het in het zuiden voor het eerst echt zonkracht 7 worden. Zaterdag is het met 16-19 graden veel minder warm, maar voor de tijd van het jaar is dit heel normaal. Het is dan onstuimig met enkele buien.

Van standvastig warm en zonnig weer is in het weekend van Hemelvaart geen sprake. Het begin van het lange weekend is heel duidelijk met donderdag veel zon en hoge temperaturen. Met 25 graden kunnen we de eerste officiƫle zomerse dag verwachten. In het zuiden en zuidoosten zijn maxima van 28 graden mogelijk.

Zonkracht 7
Er staat donderdag niet veel wind en je kunt de zon voelen prikken op je huid. Met zonkracht 6 kun je makkelijk verbranden. Hou er rekening mee dat in de middag in het westen een frisse zeewind op kan steken, maar dat dit voor de zonkracht niet uitmaakt. Aan de noordwestkust is het 22 graden en met zeewind is het aan het strand 14-15 graden. Verder ontstaan stapelwolken en daarbij is eind van de dag kans op een zeer lokale regen- of onweersbui.

Ook vrijdag is het warmer dan normaal met 21 tot 27 graden en zonnige perioden. Wel steekt er een matige zuidwestenwind op en dat is een teken dat het weer gaat veranderen. De bewolking neemt toe en de kans op regen stijgt. In het binnenland is later vrijdagmiddag en -avond kans op een onweersbui. Op plaatsen waar het tot in de avond droog blijft is het overdag ook met veel bewolking uitstekend weer.

Begin weekend Hemelvaart weer koeler
Wie niet van zon en hoge temperaturen houdt zal het weer van zaterdag juist waarderen. Met 16 tot 19 graden is de temperatuur heel gemiddeld voor mei en daarbij is er een mix van wolkenvelden, enkele buien en wat zon. Het is de meest winderige dag van het weekend met een matige tot vrij krachtige westenwind. In de loop van de middag breekt de bewolking en krijgen we op veel plaatsen een zonnige afsluiter.

We sluiten het weekend iets warmer af met maxima van 17-22 graden. Het waait minder hard dan op zaterdag en het droog met veel ruimte voor de zon.

Geen nachtvorst
Wil je zaailingen in de tuin of op je balkon planten, doe dat dan gerust. Ondanks dat de temperatuur een flinke stap terug doet hoeven we geen rekening te houden met vorst. In de nacht naar zondag kunnen we de laagste temperaturen verwachten, maar ook met een graad of 8 in het binnenland zal het aan de grond niet vriezen.

Advertenties