Muziek uit de Balkan met Trio Trabant op Andledon

Den Andel – Komende zaterdagavond vindt op Cultuurerf Andledon aan de Kruisweg in Den Andel een optreden plaats van Trio Trabant. Het trio speelt een diverse, aanstekelijke set met zigeunermuziek en klezmer uit het Europa waar de Trabant nog rondrijdt: Hongarije en Roemenië.

De wortels van Trio Trabant liggen In de toonladders, maatsoorten en instrumenten van het voormalige Oostblok. De kern wordt gevormd door hartstochtelijke melodieën, strakke ritmes en overdonderende tempi. Het trio bedient zich daarbij, naast zang, van een keur aan bekende en minder bekende instrumenten, zoals viool, klarinet, accordeon en táragotó, een instrument dat kan worden omschreven als een houten sopraan saxofoon.

Trio Trabant bestaat uit Hilde Kertész, Frank de Jong en Winfried Veenker. Hilde Kertész is een geboren Hongaarse, die als tienjarige voor de viool koos nadat ze thuis in aanraking kwam met zigeunermuziek. Al snel was de viool niet meer uit haar leven weg te denken. Ze is klassiek opgeleid op het conservatorium, maar de traditionele muziek uit haar land is haar altijd blijven boeien.

Multi-instrumentalist Frank de Jong speelt vanaf zijn tiende klarinet en saxofoon. Later kwamen daar de contrabas en basgitaar bij. Hij raakte gegrepen door de Oost-Europese zigeuner- en volksmuziek. Hij leerde de specifieke stijlen door het volgen van workshops bij binnen- en buitenlandse muzikanten. Regelmatig bezocht hij Hongarije en Transsylvanië, waar hij de kunst afkeek van lokale specialisten. Naast de bas heeft Frank een voorliefde voor de tárogató.

Winfried Veenker heeft een warme bariton die uitstekend past bij de dramatische klaagzang en de snelle harmonieuze refreinen van de zigeunermuziek. Zijn jarenlange ervaring met jong publiek op binnen- en buitenlandse podia maakt dat hij als geen ander weet hoe muziek – krachtig of verstild – goed kan worden overgebracht. Naast zang tekent Winfried voor de accordeon.

Het optreden van Trio Trabant start zaterdag 17 februari om 20:30 (deur open 20:00). De toegang tot het optreden bedraagt 10 euro.

Back to top button