Documentaire van theaterreeks heringedeeldGR te zien op PodiumTV

Loppersum – Op woensdag 28 februari 2018 zendt PodiumTV de op één na laatste aflevering in een reeks van acht gloednieuwe documentaires uit van Beno Hofman, over het samengaan van de gemeenten Loppersum, Appingedam en Delfzijl. De reeks ‘heringedeeldGR’ heeft als onderwerp de gemeentelijke herindeling in de provincie Groningen. De documentaires maken bovendien onderdeel uit van de theatervoorstelling heringedeeldGR die in de hele provincie te zien is.

De komende jaren worden de meeste gemeenten in de provincie Groningen heringedeeld. Het aantal wordt teruggebracht van ruim twintig gemeenten tot minder dan tien. Voor Beno Hofman, ook wel bekend als de Stadshistoricus van Groningen, en zijn team (bestaande uit Jeen de Vos en Menno Knevel) was het aanleiding om de documentairereeks heringedeeldGR te maken voor PodiumTV. 

En dat niet alleen: zeven van de acht documentaires, die elk als onderwerp een nieuwe fusiegemeente hebben, worden vertoond tijdens de gelijknamige theatervoorstelling van regisseur Maaike van den Hoek in de her in te delen gemeenten.  De lichtkomische theatervoorstelling gaat over de menselijke capaciteit om om te gaan met verandering in de werksfeer. Lies van de Wiel en Lotte Dunselman (winnares Columbina 2017) vertolken de rol van de gemeenteambtenaren Aaltje en Moniek, die een herindeling te verduren krijgen. Bas de Bruijn speelt de burgemeester. Overal waar de voorstelling speelt doen amateurspelers uit de regio mee. De voorstellingen in Loppersum, Appingedam en Delfzijl spelen op donderdag 15 maart (Delfzijl), dinsdag 20 maart (Appingedam) en op woensdag 21 maart (Loppersum).

Op 28 februari zendt PodiumTV de documentaire uit over het samen gaan van de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum. Er zijn nog wel een boel vraagtekens: waar het gemeentehuis straks zal staan is evenmin bekend als welke naam de nieuwe gemeente zal dragen. Dát de herindeling plaats zal vinden, staat wel vast. In deze documentaire spreekt Beno Hofman onder andere met zangeres Wia Buze, geboren en getogen in Termunten en welbekend om haar liedjes in dialect en met Meindert Schollema die altijd actief is geweest in de gemeentepolitiek. Eerst in Middelstum, en na de herindeling in 1990 in de nieuwe gemeente Loppersum. De impact die een herindeling volgens hem heeft op de mensen? Elk dorp blijft toch zijn eigen dorp. De mensen maken het tot wat het is. En de gemeente? Die faciliteert die mensen.

De documentaire over de Delfzijl, Appingedam en Loppersum is te zien op PodiumTV op woensdag 28 februari. Voor meer informatie over de documentaires, de voorstelling en andere activiteiten rondom heringedeeldGR, kijk op de website www.heringedeeldgr.nl De documentaires zijn te zien op PodiumTV Ziggo (kanaal 35), KabelNoord (19) en SKV  (Veendam 19).

De voorstellingen zijn te zien op:
Donderdag 15 maart om 20.30 in de raadzaal van het gemeentehuis in Delfzijl
Dinsdag 20 maart om 20.30 in Centrum Kabzeël in Appingedam
Woensdag 21 maart om 20.30 in Hotel Spoorzicht in LoppersumBack to top button