fbpx
dinsdag 07 december 2021
11.3 C
Delfzijl

Muzeeaquarium Delfzijl krijgt metamorfose

Delfzijl – Het college van de gemeente Delfzijl wil het Muzeeaquarium laten uitgroeien tot een toeristische trekpleister met bovenregionale uitstraling. Het eerdere plan voor de verbouw van het Muzeeaquarium is daartoe, samen met het Muzeeaquarium, ge├╝pgraded.

De gemeenteraad wordt gevraagd om hiervoor 630.000 euro extra voor vrij te maken. Daarnaast is afgesproken met het Muzeeaquarium dat er voor de inrichting van het museum fondsen en subsidies worden geworven.

Delfzijl, Eemsdelta, Wadden en provincie staan centraal
Het Muzeeaquarium vertelt straks een nieuw verhaal, waarbij Delfzijl, de Eemsdelta, en de provincie Groningen centraal staan. Het Muzeeaquarium heeft met zijn collectie alles in huis om enerzijds het unieke van de specifieke plaats te benadrukken, anderzijds om het verhaal van de Wadden te vertellen. “We kunnen niet wachten om de deuren van het nieuwe museum te openen en onze bezoekers te verwelkomen”, aldus de Greet Doornbos, voorzitter van het Muzeeaquarium. “Eindelijk kunnen we een lang gekoesterde wens waarmaken.”

Een volwaardig dagje uit, inzet modern middelen met mogelijkheden actieve deelname
De ontwikkeling van het leven, de relatie land-zee, de veranderingen van het landschap en de invloed van de mens op zijn omgeving worden op een moderne manier gepresenteerd aan de hand van de bestaande collecties en de unieke locatie van het museum onder aan de dijk. Het Muzeeaquarium wordt een volwaardig dagje uit, met volop mogelijkheden voor een actieve deelname aan het in het museum vertelde verhaal.

Samen de schouders eronder: nieuwe museum opent medio 2017 haar deuren
“Samen met bestuur, vrijwilligers, en professionals is hard gewerkt aan een plan waar alle betrokkenen enthousiast over zijn,” vertelt wethouder Hans Ronde. “We zijn ervan doordrongen dat als we er samen de schouders onder zetten deze unieke kans kunnen benutten. Als alles volgens plan loopt, dan opent het vernieuwde museum medio 2017 haar deuren.”

Dijkversterking was aanleiding voor eerste plan om te verbouwen
Eind 2015 was er al een plan om het Muzeeaquarium te verbouwen. Bij verdere uitwerking daarvan is discussie ontstaan om het Muzeeaquarium verder op te waarderen. Aanleiding voor de verbouwplannen was de aangekondigde versterking van de zeedijk tussen Delfzijl en de Eemshaven. Dit betekent onder andere dat de dijk over het gebouw van het Muzeeaquarium komt te liggen. Even was er sprake van het verdwijnen van het museum op deze plek. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat de bunker van het Muzeeaquarium kan blijven staan. Voor een deel wordt de bunker in de verbrede dijk gebouwd. De ingang van het museum wordt verplaatst naar de kant van de Kustweg. Hier komen ook de gebouwen van het voormalige zwembad beschikbaar om de diverse collecties van het museum onder te brengen.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,326VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer