Mooie zonsopkomsten en zonsondergangen door Saharastof op komst

Nederland – Dit weekend voert een zuidelijke stroming Saharastof naar ons land en kunnen we mooie zonsopkomsten en zonsondergangen verwachten. Het stof dat ons mooie luchten brengt zal halverwege het weekend in Noordwest-Afrika opwaaien. Zondagavond kan de zonsondergang roder zijn dan normaal. Na het weekend trekt het stof meer over het oosten en is alleen de zonsopkomst kleurrijker.

Zondagochtend is de hoeveelheid stof waarschijnlijk nog laag en kunnen we genieten van een gewone zonsopkomst die op zich al erg mooi kan zijn. Dunne sluierwolken zorgen ook voor mooie luchten aan het begin van de dag. Bij zonsondergang zit er wat meer stof in de lucht, ook ten westen van ons land. Juist dat laatste is ook een vereiste vanwege de grote hoogte waarop het stof zich bevindt. Als het stof zich alleen recht boven ons hoofd zit, schijnt de ondergaande zon onder de stofwolk door.

Het Saharastof zorgt voor extra breking en verstrooiing van het licht en daardoor gaat een laagstaande zon gepaard met meer rode, oranje en gele kleuren. Doordat de hoeveelheid stof nabij het aardoppervlak zeer gering is, heeft het Saharastof nauwelijks invloed op de luchtkwaliteit. Omdat het droog blijft en het stof hoog zit, hoeven we ook geen met stof bedekte auto’s te verwachten.

Zonsopkomsten kleurrijker dan zonsondergangen door Saharastof
Als de huidige berekeningen uitkomen kan de zonsopkomst van maandagochtend ook veel kleurrijker zijn door Saharastof. Bovendien steekt een nieuwe stofwolk dan de Middellandse Zee over. Deze wolk buigt daarna meer af richting Duitsland. Hierdoor hebben we tot en met donderdag kans op mooie zonsopkomsten, maar zal de zonsondergang niet veel kleurrijker verlopen.

Back to top button