Fraaie weer houdt aan tot en met donderdag

Nederland – Het is zeer zacht voor februari en dat blijft het nog een aantal dagen. Waarschijnlijk houdt het zonnige lenteweer met maxima van 15 graden en meer aan tot en met komende donderdag. Vandaag is grote kans op warmterecords en dat geldt ook voor maandag, dinsdag en woensdag. Later in de week wordt het koeler en neemt de neerslagkans toe, maar een echt nat weertype staat voorlopig niet op het programma.

Na een lenteachtige zaterdag is het ook vandaag zonnig met slechts wat velden sluierbewolking. De middagtemperatuur is vergelijkbaar met gisteren. Op veel plaatsen wordt het 16-17 graden en in het zuidoosten wordt het 18, lokaal 19 graden. Nabij grote wateroppervlakten, zoals in het zuidwesten van Friesland, in de noordelijke helft van Noord-Holland, de westelijke Zeeuwse stranden en op de Wadden blijft het kwik een aantal graden achter. Op de Wadden wordt het, vanwege de koude Waddenzee van 4-5 graden, amper warmer dan 10 graden.

Het komt vandaag vrijwel zeker tot warmterecords. Het datum-warmterecord voor 21 februari in De Bilt staat op slechts 14,8 graden en stamt uit 1949. Het record van vandaag over alle KNMI-stations is 17,1 graden gemeten op een oud KNMI-meetpunt in Buchten (Limburg), ook in 1949.

Ook maandag en dinsdag is er veel zonneschijn. Meestal zijn de velden hoge bewolking in de westelijke delen van het land dikker dan in het oosten, maar de zon zal er overal goed doorheen schijnen. De maxima variëren van 15 graden in het noorden en westen tot ruim 18, lokaal 19 graden in het zuidoosten. Op de Wadden wordt het 11 graden. Ook deze maxima geven grote kans op datum-warmterecords.

Woensdag kans op lokaal 20 graden
De warmste dag van deze lenteperiode lijkt woensdag te worden. Op veel plaatsen komt de middagtemperatuur uit op 16-18 graden en in het zuiden rond 19 graden. Vooral in het oosten van Noord-Brabant en in Limburg is een lokale 20 graden mogelijk en daarmee komt het maand-warmterecord in zicht. Dit staat op 20,5 graden in Arcen, gemeten op 27 februari 2019. Dit record is ook het winterrecord: de hoogste temperatuur gemeten in de maanden december, januari en februari ergens in Nederland.

Donderdag draait de wind van zuid naar zuidwest. Waarschijnlijk is het nog wel echt lenteweer en wordt het op veel plaatsen nog 15-17 graden. In de kustregio’s komt de temperatuur al enkele graden lager uit.

Vanaf vrijdag komen de maxima uit op 9-13 graden met de hoogste waarden in het zuidoosten. Hiermee is het een stuk kouder dan de dagen daarvoor, maar wel nog altijd zacht voor de tijd van het jaar. Gemiddeld ligt de middagtemperatuur eind februari namelijk op 7-8 graden.

De neerslagkans neemt eind van de week een beetje toe, maar nat weer lijkt het niet te worden. Ook de wind lijkt zich voorlopig rustig te houden. Wel kan het, tijdens helder weer, in de nacht een keer tot een graadje vorst komen.

Back to top button