Farmsum – Ruim elf jaar werkte de 70-jarige Jan Emmelkamp aan het monumentale boek ‘Boerderijen, borgen en buitenplaatsen, steenfabrieken en molens rond Delfzijl’. Zaterdag 7 oktober ontvangt burgemeester Gerard Beukema het eerste exemplaar, tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Farmsumerkerk te Farmsum.
1150 foto’s en kaarten
Maar liefst 6 kilo wegen de twee delen van elk 600 pagina’s en het 90 pagina’s tellend register. In totaal worden 182 boerderijen, borgen en buitenplaatsen beschreven, plus tien steenfabrieken, acht pel-, olie-, rogge- en zaagmolens, en 26 watermolens. De boeken zijn fraai geïllustreerd met 1150 foto’s en kaarten, waaronder plm. 20 speciaal voor dit project gemaakt luchtfoto’s van Hans Hut. Het boek is verkrijgbaar bij de uitgever (www.profiel.nl) en de boekhandel.
Parel
Jan Emmelkamp is zeer verguld met het driedelige boek. ‘Zonder de hulp van vele medespeurders en fotograaf Herman Kamphuis was het me nooit gelukt. En ik kon beschikken over bijzondere archieven van voor 1700, waarover niet eerder is gepubliceerd’.
De meeste van de beschreven boerderijen zijn verdwenen, vooral als gevolg van de industrialisatie rondom Delfzijl. Emmelkamp: ‘Dit maakt het boek tot een cultureel en landschappelijk monument. Het is een belangrijke bijdrage aan de regionale geschiedenis van Groningen, in het bijzonder van de regio Delfzijl.’
Kerspels
De boerderijen zijn ingedeeld volgens de vroegere kerspels, nl. Uitwierde met Biessum en Oldijk; Farmsum met Tuikwerd, Amsweer, Geefsweer, Ideweer en Schaapbulten; Meedhuizen met Opmeeden; Weiwerd en de Weiwerdermeeden; Heveskes met het gebied van de Overtocht, een deel van de Zomerdijk en Heveskesklooster; Oterdum met Nieuwenhuis, de Oterdumerwarven en een deel van de Zomerdijk.
Thema’s
Maar liefst 11 bekende historici hebben een interessant inleidend artikel geschreven, dat nauw verbonden is met de onderwerpen in het boek. Zij beschrijven thema’s zoals: wonen op de vruchtbare oever van de Eems in vóórhistorische tijden; adel en recht; van Ten Post naar Farmsum en verder; boeren in Delfzijl door de eeuwen heen; de vesting Delfzijl en omstreken in de Bataafse Franse Tijd; zijlen in de Delf leidden tot haven- en industriecentrum; het hoofd boven water houden; de historie van de kerken; fragmenten uit mijn herinneringen aan Oterdum.
In de 12 bijlagen wordt op diverse onderwerpen dieper ingegaan. Zoals over de landbouwers rond Delfzijl in de 16de eeuw, de landbouwers in het kerspel Farmsum in 1595, diverse registers en kadastrale minuutkaarten.