Menkemaborg 100 jaar geleden geschonken aan Groninger Museum

Uithuizen – In 2021 is het 100 jaar geleden, dat de Menkemaborg in Uithuizen geschonken is aan het Groninger Museum. Helaas kon op 18 mei, de datum van de schenkingsakte, geen feestelijke bijeenkomst gehouden worden vanwege de coronamaatregelen.

Wanneer de musea weer open mogen, dan gaat de Menkemaborg ook open en is de nieuwe tentoonstelling te zien met objecten uit de Design collectie van het Groninger Museum.

De schenking werd gedaan door de erfgenamen van de laatste bewoner van de Menkemaborg, Jonkheer Gerhard Alberda van Menkema en Dijksterhuis. Hij overleed in 1902 en in dat jaar werd de andere borg van de familie, de borg Dijksterhuis in Pieterburen, op afbraak verkocht. De goederen van beide borgen werden geveild met uitzondering van het staatsieledikant. De erfgenamen, de kinderen van Gerhard’s overleden zuster Anna Elisabeth Lewe van Nijenstein, wilden de Menkemaborg graag behouden. Samen met de provincie Groningen en de gemeente Uithuizen kon het Groninger Museum de schenking aanvaarden en werd de akte op 18 mei 1921 getekend. Een adviescommissie werd samengesteld en de taken werden verdeeld. De Commissaris van de Koningin moest zorgen voor de restauratie van de gebouwen.

De burgemeester van de gemeente Uithuizen moest zorgen voor de restauratie van de tuin en de boomsingel. De directeur van het Groninger Museum moest zorgen voor de inrichting en organisatie van de Menkemaborg. Gebouwen en tuinen werden gerestaureerd en de tuin werd, vanwege de inkomsten uit entreekaarten al opengesteld in 1924. De Menkemaborg ging in 1927 open voor bezoekers, een van de oudste kasteelmusea in Nederland. In 1969 werd de Stichting Museum Menkemaborg opgericht en deze zorgt sindsdien voor de exploitatie en beheer van gebouwen, tuinen en collectie. Bijna de hele collectie is eigendom van het Groninger Museum. In de afgelopen honderd jaar zijn de kamers steeds vollediger ingericht.

De Menkemaborg geeft, aan de hand van de volledig ingerichte kamers, de historische tuinen, grachten en singel, een indrukwekkend beeld van het leven en wonen op een Groninger borg in de 18de eeuw. De familie Alberda van Menkema lijkt ieder moment binnen te komen lopen.
De tuin is weer open, maar de borg nog niet.Back to top button