fbpx
zondag 05 december 2021
11.3 C
Delfzijl

Mei was koud en droog met geen zomerse dagen

Nederland – Mei 2019 is de eerste te koude maand na dertien warme maanden op rij. De gemiddelde temperatuur komt uit op 11,7 graden tegen 13,1 normaal. Daarmee is het ook de koudste meimaand sinds 2013. Veel dagen verliepen fris en zomerse warmte bleef uit. Landelijk gemiddeld viel ongeveer 40 mm regen tegen 61 normaal. De zon scheen met circa 220 uur een fractie meer dan de gebruikelijk 213 uur.

In het midden en oosten lag de temperatuur op grote schaal 1-2 graden onder normaal. Aan de westkust is de afwijking minder dan een graad. In mei is het aan de kust vaak kouder door invloed van wind over het koude Noordzeewater en ligt de normale temperatuur op een lager niveau. Noordenwinden voerden deze maand geregeld koude lucht aan afkomstig vanaf de Noordpool. Ook landinwaarts kwam het daardoor tot veel frisse dagen.

Geen zomerse dagen en weinig warme dagen
De hoogste temperatuur van de maand werd in De Bilt genoteerd op 24 en op 30 mei met 21,9 graden. Mogelijk wordt het op deze laatste meidag nog iets warmer, maar tot een officiële zomerse dag met maxima van 25 graden of meer komt het niet. Ook in april was het net niet gelukt. De laatste keer dat de lente zonder een zomerse dag in De Bilt verliep was in 2013. Ook het aantal warme dagen viel tegen; vandaag wordt pas de zevende dag. Gemiddeld telt mei tien warme dagen met maxima van 20 graden of meer.

Ter vergelijking: vorig jaar was het de warmste mei ooit gemeten met een gemiddelde temperatuur van 16,4 graden. Toen werd een recordaantal van 21 warme dagen genoteerd. Daarvan verliepen dertien dagen zelfs zomers warm. Ook dat was een record.

Koude nachten
Het kwam deze maand regelmatig tot koude nachten, waarbij het aan de grond op grote schaal vroor. Zo vroor het op weerstation Twenthe op 10 cm hoogte maar liefst dertien keer tegen vier keer normaal. In Eelde (Groningen Airport) kwam het zelfs zestien keer tot grondvorst en daar is vijf keer gebruikelijk. Het vroor daar aan de grond dus op meer dan de helft van de dagen in deze maand!

De laagste temperatuur op klomphoogte werd op 7 mei waargenomen in Eelde met -6,6 graden. Op gewone meethoogte (1,5 meter) was de laagste temperatuur van de maand -1,9 graden, gemeten op 13 mei in Hupsel (Achterhoek). In De Bilt was het op 13 mei het koudst met op neushoogte +0,4 graden en aan de grond -2,3 graden.

Droge meimaand
Met gemiddeld over het land 40 mm regen tegen 61 normaal was mei een droge maand. In de tweede helft van mei vielen plaatselijk echter stevige buien met in korte tijd tientallen millimeters regen. Op 20 mei viel in Gemert met 72 mm zelfs meer dan een gebruikelijke maandsom.

Door de buien zijn grote regionale verschillen ontstaan. In het noorden van de Veluwe en in de IJsselstreek viel zo’n 50-80 mm. Ook in het midden en zuiden van Limburg werden dergelijke hoeveelheden gemeten. In delen van Zeeland en Goeree-Overflakkee viel zo’n 50-70 mm. De minste neerslag viel in Noord-Holland, de Betuwe en Friesland. Daar is de maandsom neerslag uitgekomen op zo’n 20-30 mm.

Op 4 mei viel naast regen ook hagel en natte sneeuw. De Limburgse heuvels kleurden zelfs wit. De laatste keer dat er begin mei sneeuw lag was in 1979.

Normale hoeveelheid zonneschijn
De zon scheen in mei net iets meer dan gebruikelijk. Met de zonuren van vandaag erbij komt de hoeveelheid zonneschijn gemiddeld over het land uit op circa 220 zonuren tegen 213 normaal. Vooral in het midden en zuidwesten was het zonniger dan normaal. In Vlissingen was het met 244 zonuren het zonnigst. Gemiddeld schijnt de zon daar in mei 218 uur. In Maastricht was de zon ongeveer 190 uur te zien. Dat is vijf uur minder dan gebruikelijk.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,326VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer