fbpx
4.9 C
Delfzijl
donderdag 02 april 2020
Home Algemeen Meer bezoekers voor Groningse bibliotheken

Meer bezoekers voor Groningse bibliotheken

Groningen – De Groningse bibliotheken in de provincie hebben een goed jaar achter de rug. Het aantal bezoekers steeg met 3,7% naar 1,56 miljoen en de 100.000 bibliotheekleden profiteren van een nieuw, boetevrij abonnement. Ook de ingezette koers van Biblionet Groningen, die focust op meedoen in de samenleving en persoonlijke ontwikkeling, leidde tot zichtbare resultaten.

Bibliotheken trekken meer bezoekers

De bibliotheken in de provincie Groningen werden in 2016 drukker bezocht. De 43 vestigingen van bibliotheekorganisatie Biblionet Groningen verwelkomden in totaal 1,56 miljoen bezoekers, een stijging van 3,7%. Ook online weten steeds meer mensen de bibliotheek te vinden: het aantal bezoekers van de website steeg met ruim 4% naar 431.000. Het digitale aanbod is onlangs verder uitgebreid. Naast het kunnen lenen van e-books, kunnen bibliotheekleden online cursussen volgen en via een app luisterboeken beluisteren.

Nooit meer boete

2016 luidde het einde in van de bibliotheekboete. Op 1 december werd het nieuwe, boetevrije bibliotheekabonnement geïntroduceerd. Bibliotheekleden krijgen nooit meer boete en hoeven bovendien geen leengeld meer te betalen of te verlengen. Samen met steeds ruimere openingstijden en een uitgebreide, actuele collectie levert dit een eenvoudig en klantvriendelijk abonnement op. Het aantal bibliotheekleden in de provincie Groningen is met 100.000 erg stabiel.

Meedoen en persoonlijke ontwikkeling

De nieuwe koers die bibliotheekorganisatie Biblionet Groningen heeft ingezet, leidde afgelopen jaar tot zichtbare resultaten op het gebied van het bevorderen van geletterdheid en digitale basisvaardigheden. Het doel is dat alle inwoners van Groningen kunnen meedoen in de samenleving en zich kunnen ontwikkelen. Goed kunnen lezen en schrijven, maar ook digitale vaardigheden zijn hiervoor onontbeerlijk. Arend Middelveld, bestuurder van Biblionet Groningen, vertelt: “Dat begint bij het voorkomen van taalachterstanden. Hiervoor werken wij nauw samen met het onderwijs, peuterspeelzalen en de kinderopvang. Zo heeft Biblionet Groningen bijvoorbeeld al met bijna 80 basisscholen een structurele samenwerking in het kader van de Bibliotheek op school. Dit programma is zo succesvol dat we het nu ook toepassen in het voortgezet onderwijs en peuterspeelzalen.”

Laaggeletterdheid terugdringen

Biblionet Groningen zet niet alleen in op preventie, maar ook op het terugdringen van laaggeletterdheid: meer dan 10% van de volwassen inwoners van onze provincie kampt hiermee. In 2016 werd in vijf bibliotheekvestigingen een Taalhuis opgezet waar laaggeletterden op ongedwongen wijze hun taalvaardigheid kunnen verbeteren en waar ze ondersteuning krijgen. Biblionet Groningen werkt hiervoor samen met onder andere gemeentes en maatschappelijke organisaties.

Digitale vaardigheden

Een grote groep mensen beschikt over te weinig digitale basisvaardigheden om volwaardig mee te kunnen doen. “Deze groep dreigt buiten de boot te vallen”, volgens Arend Middelveld, “onder andere doordat de overheid steeds meer digitaal communiceert en voor veel zaken werkt met DigiD, maar het aanvragen en gebruiken daarvan is nog niet zo makkelijk. Iedereen die ondersteuning kan gebruiken in de digitale wereld is daarom welkom in de bibliotheek. Men kan er zelf oefenen en vragen stellen tijdens een inloopspreekuur. En in een aantal bibliotheekvestigingen kan een cursus digitale vaardigheden gevolgd worden, zoals Klik & Tik en Digisterker.” In 2017 zet Biblionet Groningen in op het verder uitbreiden van deze dienstverlening naar meer vestigingen.

Advertenties