Medewerkers Zonnehuisgroep Noord bij onthulling nationaal coronamonument

Regio – Vijf medewerkers van Zonnehuisgroep Noord zijn uitgenodigd om bij de onthulling van het nationaal coronamonument te zijn op 8 september 2021. Door H.K.H. Prinses Margriet, een IC-medewerker en een nabestaande wordt een bronzen beeld onthuld in Noord-Brabant. Zo worden medewerkers in de zorg bedankt en tevens is er een gedenkplek voor de slachtoffers van de coronapandemie.

Uit elke provincie zijn twee zorginstellingen geselecteerd, een ziekenhuis en een verpleeghuis, die ieder vijf medewerkers mogen afvaardigen. Zorgorganisatie Zonnehuisgroep Noord vertegenwoordigt de verpleeghuizen in de provincie Groningen. In totaal zijn maximaal 120 medewerkers uit de zorg aanwezig bij de onthulling. De dag na de onthulling is het monument in de Oisterwijkse Bossen en Vennen, Groot Speijck, voor iedereen toegankelijk. 

Nienke Ybema, voorzitter Raad van Bestuur Zonnehuisgroep Noord, is blij met het nationale herdenkingsmoment en -monument. “De impact van corona is enorm en reikt ver, het vergt ook veel veerkracht. Denk aan naasten die een dierbare verloren en mensen die door de coronamaatregelen niet aanwezig konden zijn bij een begrafenis. Of aan cliënten die dagenlang in isolatie verzorgd werden en de zorgmedewerkers die hun angst en verdriet zagen.

Ook voor de facilitaire medewerkers die met spoed covidafdelingen en teststraten hebben ingericht was het erg heftig. En vergeet de vrijwilligers niet, die ondanks hun eigen angsten zich in bleven zetten voor de bewoners. Veel mensen zijn op een bepaalde manier getroffen, dat moet niet worden onderschat.”

Standbeeld ter herdenking
De stichting Dank Helden van de Zorg heeft het beeld laten maken om alle medewerkers in de zorg te bedanken voor hun geweldige inzet tijdens de coronapandemie. De zorg gaat altijd door, ook bij een verhoogd risico voor de eigen gezondheid. Van artsen, verpleegkundigen, schoonmakers, laboranten tot ambulancemedewerkers. Zij hebben met volle inzet en risico voor de eigen gezondheid een ongelofelijke prestatie geleverd. Het beeld zal ook een gedenkplek worden om stil te staan bij de coronaslachtoffers.

Het prachtige bronzen beeld is ontworpen door de bekende Nederlandse Kunstenaar Kees Verkade. Het bleek na zijn plotselinge overlijden in december 2020 zijn laatste creatie te zijn. Naast de onthulling van het beeld zullen ruim 3.000 zorginstellingen in Nederland een mooie afbeelding van het beeld ontvangen, als dankbetuiging en herdenking van de slachtoffers van deze Covid-19 pandemie.

Live tv-uitzending
Omroep Max zal op woensdag 8 september vanaf 15:00 uur in een live tv-uitzending uitgebreid verslag doen van deze bijzondere onthulling van het nationaal coronamonument. 

Back to top button