fbpx
14.6 C
Delfzijl
zondag 20 september 2020
Home Algemeen Massale opkomst bij fakkeltocht tegen aardgaswinning in de binnenstad van Groningen

Massale opkomst bij fakkeltocht tegen aardgaswinning in de binnenstad van Groningen

Groningen – Ruim vierduizend mensen hebben dinsdagavond geprotesteerd tegen de gaswinning. Zij liepen mee in een fakkeltocht door de binnenstad van Groningen. De fakkeltocht werd voor de derde keer georganiseerd door de Groninger Bodem Beweging en Milieudefensie. Na een aantal toespraken op de Vismarkt liep de mensenmassa in een stoet door de binnenstad. Ook liepen er een groot aantal prominenten mee zoals burgemeesters uit de getroffen gemeenten, een groot aantal raadsleden was aanwezig en commissaris van de Koning René Paas. Maar niet alleen prominenten uit de politiek waren van de partij ook liep cabaretier Bert Visscher mee en waren diverse bekende zangers uit de regio vertegenwoordigd.

Ook cabaretier Freek de Jonge, Groninger van geboorte, was van de partij. Hij wierp zich onlangs op als actievoerder tegen de problemen door de aardbevingen in het gebied. Die worden veroorzaakt door de aardgaswinning. Hij vergeleek deze problemen eerder met een ramp, vergelijkbaar met de watersnoodramp in 1953. Na afloop van de fakkeltocht overhandigde hij zijn negenpuntenplan aan Commissaris van de Koning René Paas.

Met het protest willen de deelnemers zeggen dat het roer in Groningen om moet. ‘Onze huizen, onze cultuurhistorie, onze gezondheid, onze levens zelfs, staan op het spel’, staat te lezen op de website van de bodembeweging.